「月經」移英車主討論區12

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
有無師兄睇過部Peugeot e-208 同 e-2008
見個樣幾型仔想轉玩下電車
不過二手個價又抵到可以接受到嘅
又唔可以完全話伏
始終唔係EV 嘅野壞
原價就真係伏
依家二手咁平咁抵就可以笑著接受
純粹轉左動力能源嘅一部車
連電車大扭力嘅優點佢都無
試過e2008
二手真係幾平又多設備
係空間細左d同唔係平地台

咁會唔會同電油車一樣 多電子野整
個二手價就係好吸引
我部Jazz 2011 £2900
ec4會再好少少
Kona 點睇?
Kona 點睇?
後坐好窄
試過普通既2008GT
軚又細又輕
撥片冇用
頂腳,較後張凳就揸軚辛苦
本先諗住買 e-208 gt premium
但望望加多少少已經出到粗咪既2手 model 3 LR
諗唔到點解重要出部e-208
睇autotrader youtube佢最近拎部行左43萬miles既model S黎試,好似都幾耐用
請教下咁多位師兄vw套hybrid 同toyota 同hybrid 有啲咩分別
Toyota 係真hybrid
啱啱搵緊車都睇過下,Hybrid 車大致有三種:

Mild Hybrid (MHEV) - 用電池幫少少,唔可以單靠電行
Full Hybrid (FHEV) - 可以純電池行,充電靠engine
Plug-in Hybrid (PHEV) - 可以純電池行,可以直接叉電,靠engine叉電唔會差得滿

VW多數係MHEV或PHEV
Toyota多數係FHEV或PHEV

所以要睇埋車款用邊隻hybrid先有得比較
mhev=假hybrid
睇mpg
有啲hybrid 攞嚟加速,overall mpg得30-40
點定義真假先
如果係vw隻phev呢,我見佢好似話做到200幾mpg
PHEV應該好難用mpg比較,經常行短途淨充電當電車用唔使入油添
歐洲車堆phev 全部都過百mpg 純行短途用電池頂連偈都唔使著,梗係高mpg
揸長途揹住電同摩打仲晒油過純油車舊電仲可能用埋boot 嘅地台搞到尾箱細咗
如果每日都要行單程18MILES全程高速, 即係plugin 其實仲曬油?
新牌出車保費真係好貴
我quote架aygo燕梳gp 02E
成2千磅一年
就黎可以買多架車既價錢
係我入錯野定點?點解可以咁貴
如果你每日36-40miles, 又有8-9時間行高速可能適合柴油多d?

行到70mph不論係 用epower/ehev 定係toyota果隻hybrid都冇咩著數
有d歐洲phev車粒電夠大係可以純電行到40miles以上,
不過純電mode行高速你應該會覺得冇咩力
而且唔係company car圍唔返條數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞