「月經」移英車主討論區12

633 回覆
3 Like 3 Dislike
咁你1.4 a3 真係試下bp
我覺得佢放大到少少低速起步個輸出
唔明啲人吹shell 吹到好勁咁
因為曾經嘅vpower 真係好正
春藥效果咁款
Bimmer同audiot係冇入blinker fluid啫
巴打電車慳到嘅油錢冚唔冚到保費同部車depreciation?
自己屋叉電真係慳到好多
揸得多一定夠冚保費
因為連原廠做service 都2萬miles 先要做一次
呢到都慳到
但真係唔好講depreciation
我高位入貨
不過我用車習慣係一直用到尾
所以又對我無影響
加上粗咪本身就更加唔會理depreciation
Long term做唔做到3p per mile?差唔多馬力嘅油車保費會唔會平好多?

如果日日都粗咪,given個range夠你返屋企,又真係唔需要諗depreciation,反而買EV好啱,揸到劏,反正幾年之後油車電車都好,已經粗咪到冇咩價值,但中間operating cost低好多

反而我擔心個大限係粒大電,唔知玩到幾多miles
3p/mile 都做到
而你下面個行 日日粗咪 range 夠就講得好啱
英國買EV 一定要自己有位充電先得
如果用外面快充會仲貴過入油
如果唔粗咪真係玩油車更好
最理想玩法就一油一電車

大電問題都係講彩數
大電有8年10萬miles 保養都可以搏下
正如依家啲油車如果買AT
一樣好多波箱行到未夠10萬miles 就有issues
又或者引擎同部份機件係呢10萬miles 都有各式各樣嘅消耗品更換
甚至真係有機件要更換

利申:如果英國油價好比中東馬拉咁平
一定玩油車V6
唔係上面位巴打,不過分享下ev6(rwd)既數據

未必係條線有兩架車咁闊 有時啲死車會半架車上咗壆 或者得自己塊鏡/個碌過少少線 仲有避住宅20區死車 都通常唔打燈

仲有泊車唔好打死火燈 要泊左就打左 唔係啲人會以為你想出嚟
上網見過D人話BP係franchise ,唔同bp質素有機會唔同,要睇間鋪同邊度拎貨。唔知真定假
淨係入過超市油除咗asda特別差之外其他冇分別
我認為唔止BP,其實間間都係咁
宜家Company Car / Salary Sacrifice 都99%係PHEV or EV 因為BIK 稅問題 我自己屋企/公司都無優惠電樁 變左我係一定唔會差電 因為差電最平都30 咁仲貴過油 我差來即係搵自己笨

其實無咩人估到Ev個depreciation 勁到咁 Lease company都估唔到 成個model錯曬

香港人當死火燈係無敵星星
搵local 車房啦
所以可能呢個集團經營既油站,乜嘢brand 其實都係同一個source 既油
我係行zappi charger intergration條路,只要你係ohme / zappi/ wallbox pulsar max就得
octopus會控制個charger, plug左charger唔會即刻叉,等到schedule先會開始叉

聽講hypervolt charger個integration都開發緊
想買部電車玩下,其實電車粒電一般用幾多年/miles 就會衰退甚至打柴呢? thx
原來係對應Wall Box
聽講KEEP住20%-80%, 盡量慢叉,就會襟好多
因為想買架二手電車,見到 2018 年車都唔知買唔買得落手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞