「月經」移英車主討論區12

633 回覆
3 Like 3 Dislike
首先15k 已經至少買到2019年up
2021年嘅應該都有
即係只係啱啱過保
加埋係approved use 再有多段時間保養
另外 civic 都係reliable 之選
我唔會放錢去驗囉拎嚟裝下cam 留嚟做service算
你唔介意可以掉條link出嚟 等其他巴打幫下眼
D roundabout 真係好撚on9
d線甩晒根本睇唔到點行
今日行過一隻係一個出口上motorway 果個出口應該叫得一條線 因為好窄
然後個roundabout 我入果個口有3線 咁咪一定爭線/cut線
講開又講,我都唔係好明點解雙線迴旋處唔畫線分開內外圈
咁咪應該係1st lane 先出到motorway exit 其他係其他係向前/轉右
Road code 建議如果外圈冇車,內圈要轉出返外圈,跟住先exit roundabout
當6點入迴旋處,左線最遠去到12點,右線只可以去12點後既出口
而9點入迴旋處必須確保內圈外圈都冇車先出得
所以原理上6點入3點走,過左12點外圏唔會有車,係可以cut出外圈走

當然現實通常都冇咁完美,主要靠執生咁行
所以英國都轉緊新式迴旋處,雖然啲線都唔易跟
想請教下用香港車牌換咗英國車牌的話,申請返個國際牌返香港揸車得唔得㗎?
定有其他方法可以唔洗再考香港車牌都可以揸到唔該
香港人在香港駕駛「一定」要用「香港駕駛執照」
其實6點入,除左係第一個出口即出行外圈,其他出口都行內圈係咪就ok?
請教一下各位大大
mazda3 同 kia ceed 有咩評價?
另外 mazda cx3同 cx5嘅 又點睇?

感謝
唔係
我呢邊有個迴旋處,第二個出口都係要行外圈
根本唔使考過

用香港車牌換完英國牌,
一係番香港上運桔處攞番
一係等甩P / 續牌出過張牌
揀線流程應該係
1. 入口睇路牌/地線
https://www.youtube.com/shorts/tSdDtUSiIoA
路牌優先過9/12/3點既慣例

2. 冇路牌指定你用咩線,就用9/12/3點出口慣例,12點行外圈相對安全啲,但都要小心內圈有人straight line 飛出黎
有時迴旋處路牌會將12點出口專登畫到10點/2點位,咁就要用左/右線

3. 如果用錯線入迴旋處,喺迴旋處內change lane 係冇問題既。要做齊dual carriage way change lane 要做既野,mirror signal indicate, change if clear
https://www.youtube.com/watch?v=bqUSjjj8fmk
我上google map睇返d線終於都明點行
原來入完最內線之後要跟返d線行返出外圈
佢最右係影線黎唔預你行
地下d影線甩晒 唔上網睇真係鬼知你點行
呢款應該係spiral roundabout,每經過一個exit 就會向外移出一條 lane。

有個問題一直想問,入roundabout前,我點知前面係普通 roundabout 定spiral roundabout,除咗出車前用google map 睇一次衛星圖,其實有無方法入 roundabout 前就分到佢係唔係spiral roundabout
我估正路呢隻 地下會寫明你去邊入邊條線掛
但如果d字甩晒真係自求多福同執生
我對spiral嘅認知
1.會有路牌
2.多數地下會標埋路名
3.多過2條lane
Tesco E5好似唔錯咁喎
邊個位
睇你想cut條線有冇車
冇就大地任我行有就照出兜個圈算,都係揸多幾分鐘啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞