「月經」移英車主討論區12

633 回覆
3 Like 3 Dislike
同感每次揸車經過見到juke都好想問Why juke
grand tour仲有兩幕係特登笑juke
https://youtube.com/shorts/7YMpMiyBKtY?si=MfgrSV0xmFE-lprf

https://youtube.com/shorts/1xt34V7TqiM?si=ItFi59810TT8Qxa1
用得「補鐘」呢2個字,即是2個人本身都有正式牌,咁咪唔洗師父牌
Only ADIs and trainee licence-holders can teach to drive for payment.

highway code係咁寫 所以補鐘應該都係teach to drive既一種?
No
Teach 係講緊教一個無正式牌既人
咁on9
咁d移英教車師傅仲洗乜咁辛苦考個adi 幫班雪藏牌香港人補鐘都發達
有ADI 先可以正式收錢教一個無正式牌既人
有啲ADI 會做「補鐘」有啲只做「學生,無正式牌既人」
我意思係如果專做補鐘(已經有正式牌嗰班)咁點解仲要考adi
話自己揸左幾十年車同識講廣東話都夠啦
2樣野無衝突架喎
有埋ADI 有多條客路咪仲好
始終有啲香港人要係英國考牌
我明呀 當然最好係考個adi食哂兩條水

但係想像下一個唔識英文兼冇係英國揸過車既香港人收錢教其他雪藏牌揸車 唔覺好反智咩
有唔覺得有問題咪得
你咁講班客覺得驗車佬冇問題咪得 點解上面要討論咁耐
簡單講
大把人車都冇坐過上去 跟住過嚟話車係必需品
咁比幾千買個安心啫
咁教車手勢/技術全球通用姐
冇呃人 冇牌扮有牌咁問題真係唔大喎
咁諗就錯
最簡單英國過死車大部份時間唔使打燈
香港考車冇記錯要打燈擰頭
如果比班香港既教車師傅/揸開車嗰班用香港嗰套幫英國香港人補鐘咪會教錯哂
你個例子唔支持你提出嘅結論喎
打多左燈 扭埋頭會差過 唔打同唔check咩?
但係上面條友話比無adi牌師傅補鐘唔覺得有問題就得
咁點解唔幫驗車佬講埋客人唔覺得有問題就得
你有冇係英國揸過車
英國係唔打燈 唔代表唔check
如果下下過死車都要打燈後車同對頭車會以為你轉彎 因為佢哋冇過死車要打燈既概念
所以全世界就睇住你做乜9
咁呢層要諗吓,點解人地會用「個客唔覺得有問題就得」呢個萬能key覆你
突破盲腸
路面經驗一定唔係
無當地路面經驗就同人補鐘其實都危險
覺唔覺得有問題同係咪=合法從來都係2回事
有冇問題同係咪跟法例做野係2回事喎
你撈埋一齊講
驗車同補鐘你認為真係可以直接比較
2樣野嚟喎
本身hk牌就可以tran做uk牌
理論上2邊個操作要求/訓練係類似
而補鐘大部份都係希望熟習自己部車同增加路面經驗/信心 所以有冇adi牌其實問題不大
否則以你邏輯應該每個hk牌都應該跟返adi 學返uk嘅駕駛流程 甚至重考

至於驗車方面就覆雜好多
又要識咁多款車 又要識驗
客人清唔清楚佢提供到嘅服務其實係點可以有好大分別 所以先有得討論姐

人地唔認同你呢樣又唔洗扯埋第2樣野度一定要人落判斷/俾意見㗎喎
我唔係話補鐘犯法喎 你話左比我聽唔係犯法架嘛
一直都係講緊唔應該由冇adi牌既人黎幫人補鐘 because it defeats the purpose of having an adi training 而家對adi唔公平
定係你覺得冇adi牌冇英國駕駛經驗就幫人補鐘好安全
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞