「月經」移英車主討論區12

633 回覆
3 Like 3 Dislike
咁你又攞high way code 黎講
緊係唔可以
驗車衰左最多買架伏車 錢銀問題
補鐘衰左嚴重可以撞車/令學員撞車 人命黎
你話邊樣大獲d
咁呢個冇資料唔討論啦
本身淨係講緊冇adi牌可唔可以幫人補鐘
我傾向相信做得呢件事自己點都會有渣車嘅
行去人地屋企教咩
又係佢自己攞highway code 黎講,講得highway code 就梗係講「合法定唔合法」既問題啦,轉過頭又講「合唔合理」
咁你攞黎比較
我果到連巴士過parked car都打燈喎
總之地下有線 我會過就打
打左唔會導致危險d就問題唔大
英國出名多迴旋處 如果阿豬阿狗都可以幫人補鐘嘅點樣確保佢唔會教人做外圈撚呢?萬一個師傅教錯方法死得人喎 所以其實我好贊成香港轉英國牌要再考試 你入轉車group就知成日有人自認揸啱其實錯到飛起

車我反而覺得出事都冇咁嚴重 同埋車既結構係香港同英國係冇分別 本身識車既唔會黎到英國即刻咩都唔識 同埋如果你話客人唔識判斷驗得好唔好一樣可以話佢哋唔識判斷師傅教得啱唔啱姐
你一開始咪同我解釋左係合法囉
所以之後一直都講緊合唔合理
咁你覺得冇adi牌收錢幫人補鐘好合理?
因為大獲d嗰樣你話客人覺得冇問題就得
咁細件事d既你緊係會覺得冇問題啦 但你又覺得有問題喎
識唔識分輕重呀
你係香港學車既?
你知唔知點解巴士要打燈先?
同埋過死車唔一定等於過線喎
可以睇下https://youtu.be/jz0SyCbSRjI
點「定義」合唔合理
你可以覺得唔合理,人哋可以覺得合理,最合理就大家跟法例做野
條友都痴線既
咁講法驗車唔係犯法 佢d客覺得冇問題咪得 最合理就大家跟法例做野 有咩好嘈
香港人揸得算係咁 起碼有錢補鐘 如果你連香港人都屌 我驚你去轉伯明翰望到果邊堆南亞人/包頭女人 心臟會跳到200 心血管都爆埋
你就痴線
攞香港嗰套黎講
多還多 渣法有冇唔同規則先?
要補鐘果班係有牌 即係識渣車 佢哋目的係增加經驗

唔係講客人唔識判斷驗得好唔好
係講緊每個驗車服務變數好多
佢清唔清楚驗車佬熟邊幾種車
有冇誇大一d問題之類 呢d誤差會大過補鐘好多

情況同approved use都會有人屌一樣
簡單d講係期望管理
如果客人清楚明白之後就真係佢自己接受到就冇問題 呢點先係討論到嘅位置
唔係屌 而家可能出現咁既情況
因為我覺得補鐘既standard應該要高過驗車
你一開始講法例問題,跟住就講法例以外既問題
搬龍門就幾好
我uk新牌仔
巴士要打我唔知呀 可否教下我?
總之我會過到線咪打
唔洗過線都過到死車我洗乜打
香港人太harsh
袋口位已經係其中一樣唔同既野 早排仲好多人見綠燈就即刻轉右
有牌都可以喺雪藏牌 未必係香港揸過車 可能唔太識揸車添
如果咁講嘅話揸車都可以有好多變數 補鐘佬都唔係所有英國嘅道路feature都見過同識教 同埋有好多奇奇怪怪嘅warning signal 要認到都唔係咁易
因為考慮到呢兩個行業都未有正式規管所以先會攞黎一齊比較 而我首先考慮安全方面 咁好明顯教錯人出事嚴重好多
btw欣賞師兄理性討論 係樓主唔知點解起曬鋼咁
Offtopic一吓
早排揸落倫敦,都喺度諗到底班人係點攞到牌london真係另一個國度
你話係合法 我咪話條法例on99
之後咪解釋點解法例on9
點解你仲停留係我講緊佢犯法
但我理解佢地點解會咁癲 單車/26果堆又阻撚曬條路 又唔守規舉 又周圍都係SPEED CAM 紅燈CAM 又周圍都塞車 我個人覺得 倫敦市中心係仲西過香港
睇你用咩角度切入囉
我就傾向用實用性去睇
你覺得冇adi牌 教人好危險
但係俾得你直接轉牌渣 就某程度係接納左香港渣法
再加上有本地exp後咪會教到人野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞