「月經」移英車主討論區12

84 回覆
1 Like 3 Dislike
LeoTrossard巴打即係我返嚟就緊係我開啦。

倫敦以外公共交通而家兩頭唔到岸,又多罷工,車就係你對腳

英國同歐洲興棍波,但隨住混能、電能車普及,自動波都開始興喇

考牌方面,英國考場仍然嚴重缺師傅,考車要排幾個月隊

香港人移英之後攞香港考車合格證轉英國車牌,交齊文件唔使一個月,快靚正

各位移英車主過嚟圍爐啦

小心俾呢度班標緻打手毒咗你買車
請問依家香港P牌係咪重可以直接同DLVA換牌?
17000買部kia niro 12000miles
哩個價錢算唔算貴?
一向都可以
係邊一個trim?
Petrol, diesel, Hybrid, Plug-in hybrid?
年期?
最新一代?
10k budget搵緊架hybrid estate大Boot旅行車
除左Toyota auris/corolla
想請問大家重有咩推介
2021 hybrid petrol
我架車冷氣唔凍,買咗條喉。但度到係over 40psi,請問會係乜野問題﹖架車上年車房打過雪種係凍,係今年又唔凍。
係,我睇片應該著車後會跌返落去,但我著車前著車後都係一樣冇變。
我揸左同去睇左車正正常常
查過hpi
有一個Outstanding Finance
係今年4-2號果時
Type
UNIT STOCKING
我諗住係車行買 會唔會有問題?
即係呢架車,間車行未畀曬所有payment,車嘅擁有權法律上未喺佢嗰度。理論上,佢唔可以賣一啲佢未擁有嘅財物,而一般數期大概係90日,如果你望見佢就嚟到期,甚至可以試下要求佢賣平啲。

如果你覺得架車冇問題,價錢亦都啱心水。
落訂之前可以要求佢寫低以下條款:

Unfinished business
If you have a vehicle-history check made on a car, this might reveal that the dealer hasn’t yet paid off the unit stocking finance. If that’s the case, make sure the dealer confirms with you that they’ll settle that completely before you take ownership. Oh, and get that in writing to make the whole process quicker. To give you peace of mind CarMoney will always run a vehicle-history check on any car which you decide to buy.

https://www.carmoney.co.uk/resources/blog/what-is-unit-stocking-finance
睇左佢期數係5個月
我有同佢講過期
佢話部車個狀況好 唔肯減
我諗住叫驗車師兄黎
驗一轉無問題就買
係擔心佢未清財仔錢
睇左佢期數係5個月
我有同佢講過價
佢話部車個狀況好 唔肯減
我諗住叫驗車師兄黎
驗一轉無問題就買
係擔心佢未清財仔錢
Unit stocking=車行問銀行借錢入貨
正常車行一收錢就會即找數
Unit stocking亦唔係咩古怪嘢
如果level 2 係正常價。 無特別平。level 3 or 4 既trim 就平多。
而家架車有輔助駕駛系統真好,之前架車連定速都無,而家有埋車道置中,定速又識跟前車保持距離,而家揸遠程舒服好多
我係覺得越多科技野=越多燈著=越多嘢壞
理論上司機就算一眼關七都有機會出意外,多d科技野理論上幫到司機少d意外。但代價就係見到跌錢燈就要科水
Adaptive cruise control揸motorway真係必備但係BBA好多都係勁貴嘅option/part of ___ pack嚟除非買新車自己加,街上面可能八成車都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞