召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(10)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
有無巴打試過 路口有黃格
前面有一個車身位
但當你行緊上去之際
後面突然有人逆線爬頭sip左你個位
搞到要被迫停黃格

係咪肥得

真係突發情況梗係停, 肥唔肥都係個官決定 (佢決定係咪突發 )

如果佢覺得可預知, 預見既你就係咁先

試過出緊黃格有架消防車響哂號片埋黎,

師傅叫我停, 唔停就撞, 肥唔肥都其次

我呢個CASE 就應該會肥, 因為聽到有緊急車輛既警號應該多加留意
有無巴打試過 路口有黃格
前面有一個車身位
但當你行緊上去之際
後面突然有人逆線爬頭sip左你個位
搞到要被迫停黃格

係咪肥得

黃格好似係警告唔係限制?
係嘅好似係輕微

黃格係限制吧
肥左要排快期 要7日後 希望唔好中油塘
唔想過迴旋處

點解咁驚迴旋處

唔係好麻煩咩

有車咪停 無車咪行 有幾麻煩 只係基本判斷力

考車最緊要慢速,班考牌佬要你SHOW到安全意識,唔係要你快,所以唔好心急,同埋唔駛就對頭車或者其他車,因為佢有牌你冇牌,你好心就佢反而好易出錯搞到肥佬

慢速講緊30-40
究竟窄位調頭係唔係一定要三手搞掂?過程要唔要回直個轆?

一定要三手搞掂
每手軚都要回直

我師傅話唔一定 你車慢手快既其實回一圈多dd都夠出

第二手時係咪車身一定要垂直?

總之每手都用最快速度完成, 係可以唔洗回....
利申:自動私家
想問下三手掉頭咪要輕踩brake令架車慢嘅,如果我途中唔小心踩深左令架車停左,會唔會肥?

唔會,總之乙部唔限時唔限速,做到就OK

唔該哂

順便想問啲唔關事嘅野,下面盞燈係叫咩名?煞車燈定係細燈?thank you

迫力燈? 踩迫力會著既紅色燈?
P仔接左架車,七人車黎
硬係無學車架車仔咁自如

啲油門同腳制反應好唔同
比動力比得好差,嗡下嗡下咁

走左幾轉過海同東區走廊,要繼續練
唔想過迴旋處

點解咁驚迴旋處

唔係好麻煩咩

考車最緊要慢速,班考牌佬要你SHOW到安全意識,唔係要你快,所以唔好心急,同埋唔駛就對頭車或者其他車,因為佢有牌你冇牌,你好心就佢反而好易出錯搞到肥佬

慢速講緊30-40

3,40對學神黎講算快啦

一定要三手搞掂
每手軚都要回直

總之每手都用最快速度完成, 係可以唔洗回....

車夠慢其實回軚夠反方向扭盡
寧願回盡軚先安全啲
P仔接左架車,七人車黎
硬係無學車架車仔咁自如

啲油門同腳制反應好唔同

van仔好力啲既
P仔接左架車,七人車黎
硬係無學車架車仔咁自如

啲油門同腳制反應好唔同

van仔好力啲既

掂住個油門去好快無動力,比一比油追番,又重腳得滯

坐到乘客話好Chok 好挫敗
唔想過迴旋處

點解咁驚迴旋處

唔係好麻煩咩

一般行外線定內線

仁宇圍內 其他外

一定要三手搞掂
每手軚都要回直

第3手轉出建議扭死軚

死軚唔肥咩
P仔接左架車,七人車黎
硬係無學車架車仔咁自如

啲油門同腳制反應好唔同

van仔好力啲既

掂住個油門去好快無動力,比一比油追番,又重腳得滯

坐到乘客話好Chok 好挫敗

正常,學棍VAN架車大CC,自己個架係咁架啦,我拎左P牌都行左1轉,習慣自己架車,都係輕印油門,唔好下下大大腳,停車都係預啲時間減速,試多幾次,就唔會Chok,加油
油塘試場一出轉右點出先最好
咁多死車睇唔清右邊

我之前會岳高個頭望下右邊都會睇到少少
不過依家茶果嶺道右邊啲死車都唔見哂咁濟喎
你考邊段時間?

1120 今晚學仲係勁多死車

加油 當考官透明
我考時個考官淨係指我一次轉右(跑馬地)
其他時間好似訓緊覺
連考試完畢都唔講
淨係坐係度望我有無熄匙
琴日天光道,第一條路亞皆老街果條路好似開返
琴日天光道,第一條路亞皆老街果條路好似開返

一陣考好緊張
調頭點調 之前肥左
今日油塘路面如何 同師傅塞緊
調頭點調 之前肥左

油塘

一定要三手搞掂
每手軚都要回直

第3手轉出建議扭死軚

死軚唔肥咩

睇你扭幾多,我考果陣為穩陣扭多半個圈,比考官剔輕微

一定要三手搞掂
每手軚都要回直

第3手轉出建議扭死軚

死軚唔肥咩

唔肥
乙部係咁考 pass左

一定要三手搞掂
每手軚都要回直

第3手轉出建議扭死軚

死軚唔肥咩

唔肥
乙部係咁考 pass左

扭得多係會肥.............
有無巴打試過考葵盛2點左右嘅時間?
有咩要特別注意?

棍輕貨

係味姐係永孝街
2點 出路口 好多車
小心d 睇清楚先好出
尤其是d大車

永考重有咩要注意

其實都係睇死車

我第一次蠢 前面考車過燈勁慢果到變黃燈停唔切 個車頭踩界
第二次最後入試場個彎有死車 趴頭太貼佢肥左

一定要三手搞掂
每手軚都要回直

第3手轉出建議扭死軚

死軚唔肥咩

唔肥
乙部係咁考 pass左

泊車調頭可以死駄 我都係死駄pass

第3手轉出建議扭死軚

死軚唔肥咩

唔肥
乙部係咁考 pass左

泊車調頭可以死駄 我都係死駄pass

唔好既示範黎

根本無需要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞