召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(10)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
想問下棍van停車其實應該點做
1. 踩剎車拖慢車速再踩哂離合去停
2.踩哂離合加落剎車
3.踩到磨擦點之後剎車
我個師傅同第一次考個個仲有試堂個師傅教既都唔同

先踩住腳掣拖慢車速 到距離你想停既位置一個車左右踩盡離合器 然後再慢慢踩腳掣停定架車 手掣 空波

上斜停車就唔同 接近停車位置就唔好畀油減慢車速 之後先離合器 再腳掣停定架車 因為上斜停車踩腳掣先會令架車失去動力 好易死火

明解
咁如果我係條路塞車/想慢慢行呢?
係2波踩小小剎車
定2波轉1波慢慢行
定係2波吊磨擦點加剎車?
係2波踩小小剎車
定2波轉1波慢慢行

要停下行下一定1波
如果唔比油2波都過快就要落番1波
係2波踩小小剎車
定2波轉1波慢慢行

考車既話就停低轉左一波先
出到黎渣就吊住極力子行
如果過彎後先見到有死車太近,係咪唯有等?

有咩要等
單線咪睇對頭有冇車黎冇就超車 有車先停低等

有時過完彎好近就係有架死車(唔夠5個車位),咁我又要過左彎先睇到有冇對頭車

三個車位都夠你cut啦
定van仔要預多d車位
如果過彎後先見到有死車太近,係咪唯有等?

有咩要等
單線咪睇對頭有冇車黎冇就超車 有車先停低等

有時過完彎好近就係有架死車(唔夠5個車位),咁我又要過左彎先睇到有冇對頭車

三個車位都夠你cut啦
定van仔要預多d車位

5個車位巴士都CUT到啦
澤安難唔難認真問.

早2個星期期考油塘得左泊位衰左路試..
成張野好少剔 係無啦啦剔左腳制控制不當嚴重..
但係我無chock過
而家再排 排左澤安

今日先係澤安pass 左,考官好好人,好nice
澤安算係九龍區最易 唔駛擔心 都幾好彩 抽到澤安

唔該哂幾位 安心哂
既然咁好彩自己都要努力啲先得
未停定晒係咪可以繼續以二波行?
話說今堂第一堂揸車,部車個手制係用腳踩嘅,練上斜停車要拉手制時,呀sir叫我要大力啲踩個手制,咁先唔會溜後,乜係架咩?

自動波?
我依家揸緊嗰架都係腳制

但揸慣左,早排去日本自駕租手制車
停車時不自覺左腳會踩一嘢
考之前食口煙 / 香口膠
醒神好多
屌啱先學沙田,2波想轉3波但𨍭錯1波,勁大煞車聲嚇撚死我 ,考試係咪轉錯即肥?
唉,肥撚左

唉 我仲要係自己太緊張

巴打考咩線

油塘

巴打考幾點?

十點三
快期要等幾耐到?
屌啱先學沙田,2波想轉3波但𨍭錯1波,勁大煞車聲嚇撚死我 ,考試係咪轉錯即肥?

上星期五 鴨脷洲pass
個日冧樹無得行1 2423咁就行完

個人D車堆哂係利興街出入停車場,冇留意就fail左,好彩只係Mock test

考之前揸左個半鐘 咩都做超越物體
考19牌 pass左

1 take ?
年幾之前肥左丙部(棍van) 宜家想重考 想問下跟翻駕駛學院定自己搵cfu好?私人係咪貴好多?加埋租車個d
年幾之前肥左丙部(棍van) 宜家想重考 想問下跟翻駕駛學院定自己搵cfu好?私人係咪貴好多?加埋租車個d

驚院先貴好多
聽日230油塘
自問駕駛技術無問題
但驚臨場衰緊張
求集氣
前排考天光道太緊張 肥哂2part
如果排快期 係咪要個段時間內學識哂第2條路
成半個月心情都好低落
肥咗兩次,真係無心機再考
前排考天光道太緊張 肥哂2part
如果排快期 係咪要個段時間內學識哂第2條路
成半個月心情都好低落

yes
聽日230油塘
自問駕駛技術無問題
但驚臨場衰緊張
求集氣

加油!後日1120油塘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞