[PS5]FINAL FANTASY VII REBIRTH討論區 (11) 如果可以減一半小遊戲同叫查德利收皮就係神作

867 回覆
8 Like 3 Dislike
提早劇透啫,冇話一定exclusive
我覺得可以
未放狗,打下打下就會捉到路,唔貪攻應該ok

放狗之後我用儲落啲大技同召喚獸打
中文版都唔出想玩都玩唔到........
嘗試下簡單講手機版個故

故事開始係格倫同另外2個人要幫神羅去個島國到睇可唔可以起到魔晄爐
一開頭就去咗一個中途站 識咗個後生仔守島人羅森同佢隻狗
佢每日都會起狼煙話俾本島啲人聽今日安唔安全
最後做咗朋友

去到本島之後俾本島嘅人激烈反抗 錫菲(青年)就出場救全家

https://youtu.be/10CgS17ZJsc?si=MK9-km2zDjb2ZaOf

錫菲原來都係第一次實戰 同基本上冇同過外人交流
一路上相處就發現錫菲其實都只係想過普通人生活同想搵老母
後來島人冇放棄反抗死哂 錫菲都有內心爭扎
但覺得自己係solider唔可以動搖
格倫就同佢講左句 你已經足夠強 唔駛再證明 所以可以試吓溫柔啲 展現下同情心

後面就係神羅試抽魔晄 但引起咗星球憤怒 成個島都俾生命之流圍住開始沉同怪物暴走 格倫佢地為咗救守島人違抗撤離命令 搶咗架直升機去救人 去到之後羅森唔信已經死剩佢就走昨去
因為情況危急 錫菲就自告奮勇先行一步去說服羅森一齊走
但格倫趕到嘅時候見到嘅係錫菲斬埋羅森 然後就屌鳩錫菲係咪冇諗過要說服佢
但錫菲乜都唔講 最後救埋隻狗走

多年之後錫菲係五台戰爭(應該係genisis啱啱失蹤果陣)見到失蹤咗好耐嘅格倫同隻狗
格倫提醒錫菲話佢個神羅高層朋友(應該係魯法斯)同佢講總裁命令空襲炸叛逃solider 得五台南方比較安全 叫錫菲去叫神羅兵撤離

錫菲一路去救人一路就諗其實仇恨連鎖可能只係需要一啲同情心就可以解決(回憶返上面格倫同佢講嘅野)
錫菲最後成功救人 接受眾人的歡呼成為英雄
然後又出現同cloud一樣嘅頭痛 然後回想殺羅森時果陣
原來係羅森叫錫菲殺咗佢俾佢回歸星球同族人重聚 之後畫面接返remake結局末日七秒的前錫菲望住個天
幾正喎 後生版白頭佬好型
用大疾風 魔法流打法
強化魔法 快速詠唱 吸收HP 吸收MP 配四粒疾風珠
用劍風 打三下 > cancel > 打三下 咁儲ATB
有兩格就出大疾風
雖然慢啲 但呢個係安全打法
一開始都會玩埋小遊戲同周圍行下
玩到咁上下頂唔順打主線算數
痴撚線 Hard Chapter 13 又長又難打
終於end game 打咗209個鐘 人生第一次一隻game玩咁耐
Chapter 14 Hard 我覺得易打過之前關既boss
無睇攻略都打得嬴
玩到第十章 見到又要開塔 玩左48個鐘好似冇咩故事性玩過咁
直入heat應該係英勇斬擊?
力竭大果招只係正常咁加力竭條bar
帶啱魔石係 帶唔啱打到懷疑人生
random隊友真係好鳩
英勇斬係直接入burst
係wo diu撈亂左
其實係跟好感度排,唔係random
不過斬都係冇心機研究邊個會打邊隻
帶啱魔石係 帶唔啱打到懷疑人生
random隊友真係好鳩
其實係跟好感度排,唔係random
不過係冇心機研究邊個會打邊隻
好撚彩打過第一次Normal
記得yuffie要帶四屬 如果唔係又要重新黎過
少少想買Final Fantasy VII Reverse Adorable Arts嗰堆q版figure
揀章節嚟打hard,㩒錯掣,令到又要打多次啲任務
無記錯,再重新揀章節,揀中間個個,佢就會最佳完成支線,唔洗重打
呢條女近鏡有少少老...
但係佢講嘅MAKE SENSE
合理猜測~
睇得出真係有玩同鍾意FF7
咁係咪算完咗個故事?
13係地圖有啲煩
怪唔難打嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞