2024年春季日劇討論(2)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
漫畫入面
三瓶幫咲妹照完MRI後
話咲妹有機會會惡化成面盲症⋯
(未有時間睇完後面集數未知後事如何)
劇唔知係唔加呢度定遲啲先做⋯
有冇人睇左見到個編劇唔敢開住
要屌嘅話上集集體撞門已經唔make sense
呢套我當風和日麗靚畫面人生感慨劇睇

想問下其實部手機信息係咪真係由石原老豆老作?
定係龜野老豆老屈???

撞門果到我都笑左
應該係有人想做石原老豆
又或者畀人告個議員暗啞底deal好晒
但唔關龜梨老豆事啦
就咁睇佢似係執死雞

反而覺得開始入正題
起碼唔係不斷kick死喺田中單嘢度
但開頭老豆個同事約完人出嚟又唔肯講係咩事

希望第二章真係會好咗

而家係第二章?
其實有幾多集?

destiny
應該10集啦
點會係石原老豆老作

條脈絡開始成形

btw 梶浦由記配樂
milet首歌都幾好聽
silent
unmet
我覺得撞門唔make sense過今集
今集亂入手術室係劇入面都俾人屌既行為覺得唔合理先係正常
睇返佢之前啲相都冇咁白
應該係搽晒啲粉
佢仲白過啲女演員
Unmet
搵岡山做手術係因為佢係導管嘅專家
個病人都唔想做開顱手術
若葉得閒睇始終係同科嘅手術,同埋我估冇咁多腦外科嘅病人
但千業真係好唔make sense,急救科應該好多嘢做…

至於三瓶亂入其他醫院嘅手術,只可以話係漫畫嘅主角特質
成日都因為主角光環同埋戲劇效果做埋啲唔合理嘅嘢
不過而家主角變做杉咲花,個違和感已經冇咁重
Unmet
係呀,其實撞門係個編劇自己加嘅,漫畫都冇
反而漫畫嘅三瓶係好注重自己身體嘅狀態
佢喺漫畫唔搬重嘢俾人誤以為大牌,其實係為咗防止手術隻手會震
唔識日文睇唔明漫畫
但係係咪之後話杉咲花嘅老障礙其實係人為嘅?
我都唔識日文
用緊啲 OCR app 慢慢逐頁睇日文漫畫(半譯半估)
(搵唔到有中文版⋯)
所以睇得好慢
你講果part 係啱啱劇第四集內容
漫畫我睇到我上面提話照完MRI後
三瓶懷疑咲妹會惡化到面盲果part
入面三瓶有提過咲妹個認知障礙其實比預期輕⋯
講完面盲,漫畫跳咗去第二個故仔
未有提到咲妹係咪俾人搞⋯
咁樣真係好擔心個編劇點樣處理條主線
不過呢一套真係睇演技同埋電影般嘅拍攝手法都夠做
雖然三瓶個look真係好邋遢
但係真係好鍾意佢同miyabi嘅CP
小池栄子が〝クドカン〟とタッグで連ドラ主演へ 7月放送開始のフジドラマ
https://www.tokyo-sports.co.jp/articles/-/301719?page=1

宮九竟然去富士寫劇 對上一次已經係2001年嘅火箭男孩
呢個組合幾新鮮應該幾fun
隔季就有新宮九劇
之前傳有太賀
講漫畫劇透另外再提醒先
https://www.instagram.com/p/C6uFvplSHwX/
フジテレビ系 7月期金9ドラマ
山田涼介做阿sir
夏季舊丁家大戰巴黎奧運
唔好意思
下次會留意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞