Boardgame 桌遊討論區(10) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

314 回覆
4 Like 0 Dislike
真仔諗清, 再後追就慘
Game嘅content全部放到入依個盒
膠tile同token放埋入去都得

但3D tile就要另一個盒了

利申無3D tile,膠tile token一個盒裝晒
已經back咗 3d terrain 就諗多諗
我個人覺得一係要3d, 一係都亞加力, 唔需要哂兩樣haha
3D我覺得佢Monasteris冇做到個個唔同樣 有D差
同埋Monasteris個效果都係睇番token

影相一流 實用一般

多謝分享,咁亞加力token 應該啱自己多啲
3D tile d色咁似
實用性好低
記得亞加力tile同亞加力token係分開嘅add on黎
唔好back漏
第一次開嘅時候勁多人漏咗
Monastery 要做到個個唔同, 咁佢個成本太高了吧
反而佢諗到整個board黎放番所以monastery就可以一個位睇哂所有被動技.

放咗入map反而有機會唔記得佢存在
第一次玩奧爾良貿易擴一嚟就5人局
個bag building嘅感覺更加出 同埋搶板圖個競爭更激烈期待下次玩埋陰謀擴陰人
陰謀唔好5人
Ap超耐

但其實最好都唔好5人
我覺得加左陰謀唔好玩
點解嘅?唔係多咗player interaction咩
因為全部都係害人既野
令到隻game辛苦左又無咁爽
都係嘅同埋佢啲位多數係針對一個人
有冇香港人會參加啲board game比賽我見外國有啲比賽係要識好多種board game
大家暫時屋企有幾多副bg而家27副 感覺去到35副係極限
計幾多副唔係咁好, 買oink game 日本廠個啲, 入晒成間廠都係一個a4紙箱咁多
一副可以頂10盒OINK
岩岩第一次玩planet x
想問下 planet x is not opposite to an empty space 係唔係指所有empty space, 定指其中1個?
不過後者好似唔make sense,所以我玩都係用前,不過想confirm下
指所有
啱啱睇返原來我盒Scout都計埋
是咁的

小弟今日睇完單新聞之後突發奇想

膽粗粗設計左隻online 玩得既board game出黎

只要係canva copy一份再共享複本條link俾朋友就玩得

希望各位巴打感興趣

因為係第一次整既board game

所以都想知道多D意見改善下~

連結下收:
https://www.canva.com/design/DAGDCa8APNc/ugxynjlBCxCDQjDUtnPSAg/edit?utm_content=DAGDCa8APNc&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=sharebutton

各位師兄有無油棋
我上網睇過想買citadel啲油試下
但唔係幾知邊到有?多數模型鋪都無呢隻
唔知大家知唔知?
即係GW油?
睇吓模型谷/油樂坊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞