Boardgame 桌遊討論區(10) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

609 回覆
6 Like 0 Dislike
有冇師兄後追cob
3D地形係咪廢
見10個有9個都話打一兩次卡就無再用過
都係睇你有幾多愛同埋有冇位收納
收藏用

亞加力tile同token就真係建議入
最尾入咗eldervale 打交擲骰都啱班fd心水
尋日玩番Everdell
覺得自己每次策略都好似一樣咁
冬天一定要起farm, 一定要起綠色卡
之後見有university/dungeon 9衝
起ever tree/palace/castle/queen/king果啲
唔係好明點解咁出名
d 件係幾靚既

但game play 就。。。。
靠擴充頂唔頂得順我買完未玩過
heat啱唔啱新手玩?
同埋買英文版係咪都得 我見配件好似無咩字
啱 好容易明 成班friend 一齊鬥車好爽

我覺得英文就得 得好少卡係有字 你想睇rulebook 上網有中文rulebook睇
之前淨係喺board game cafe玩過Downforce
我未玩過downforce
不過你想試heat嘅話 BGA有得試
但其實我係鍾意玩
今日又玩左鋪
好唔同
heat考你手牌幾時出幾時棄同點過彎
downforce係賭game
Heat唔難玩 我覺得新手都會玩得開心
想問dune imperium rule
如果企有cube icon 我可以直接放去conflict area 定要放係garrison先?
睇下有無交叉 有就可以放去conflict area 否則只可以放喺garrison
要記牌, 直路要出晒啲大牌, 灣路就細牌上手
加埋改車同天氣擴玩 又會多咗變化 剎車好似1/5速張卡好正 要俾對手捉路
https://faidutti.com/blog/
Citadels個作者公開自己上年既royalty收入
我都掙扎緊買中定英文版太多英文字太長會唔想玩
有無ching有入王權暗戰
有無評價
啱啱係bga玩完1次ark nova唔係好明個樂趣係邊可能係我唔識玩
玩過基本版
玩法簡單容易上手 但唔會太單調
啱帶新人入門

缺點係難後追
如果有一個陣營有3個人推分
咁其他陣營好難阻止到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞