Boardgame 桌遊討論區(10) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
最近到貨玩咗幾日,好好玩
簡單啲講,
有friend 就買,
Solo你就自己諗下個價錢,始終同digital版差成十倍
但我覺得BG版同電子版玩落個體驗都幾唔同
Marvel united 係咪買任何版本既core set就可以開波?之後再揀搭唔同dlc?(未唸係咪要追曬)我見好似幾易上手另外都見到有DC united係咪依家back左先好啲?
睇你鍾意marvel定dc
你買盒core試下啱啱唔自己玩先 隻Game係幾易上手
新出未有中文帶唔到朋友一齊玩
班Frd 玩中文已經唔肯睇,寫喺塊板面前都唔睇要問我英文更加唔得
不過ROOT 真係大推,隻隻英都好唔同但又夾到一隻game 入面
我見佢玩法簡化咗好多,玩上去戰略味重唔重?
係 season1 就最易上手但係角色之間會悶
建議買蜘蛛俠個core set

DC united就你本身係fans就會back
利申 等retail
老鼠同衛兵唔係出咗中文咩?
Root 真心好玩但係唔知點引朋友入坑
睇下amazon有冇平到 ,season1 core +博士+蜘蛛俠擴依set有時好平
一教就要教四種rules
2rooms
Root 出齊中文所以出可以推朋友一齊入坑
我通常只教基本規則,然後叫佢哋自己學自己嗰隻就算唔會花時間講晒每隻比所有人聽,而且YouTube有好多片好詳細講晒每隻唔同英嘅玩法同規矩
咁樣每次開game無論有新人定舊人玩,需要嘅時間都快過其他遊戲好多。
反觀開nemesis, 每次set up再加解釋規矩都搞成45分鐘
我通常教三種 鷹我自己用算
新手冧朝好大挫敗感
Root 同 nemesis都封緊塵 想開但係又唔想教完一次又無下次 叫班朋友自己睇rule就更加無可能
Prime day已開始,好多平野
有冇乜野好推介
Nemesis 相對易教啲既
我覺得Sleeping Gods DS, Sentinels of The Multiverse, Hegemony平同值得買

其他都好多例牌嘢,大家可以自己入去睇睇 https://amzn.to/3y15eFL
樓上位巴打講教root教通用規則 其他自己睇依招幾好 唔明再問

我自己會偏向教root >教nemesis
我認為Root 可以推比入門frd 自己嘗試學習同理解rules有啲伸手黨下下都問,我可以直接比本rules book 佢同佢講我唔知,我個隻同你唔同,自己試下睇之後佢再有問題先答

nemesis真係會答問題答到心累試過有伸手黨真係每一步每張卡都問,比rules book 佢查又話唔想睇,你識玩問你算
Sleeping god DS好似評價好過第一集
咁好好彩自己啲腳玩玩下自己睇rules book
好朋友係會知睇rules book係辛苦既 就算有d 做伸手黨都唔會亂咁講野 伸手黨又話你教得唔好教漏野就真係無下次
pc版我都有玩 精神時光屋
耐唔耐? 會唔會話玩1,2次就厭?
我連續兩日開咗18個鐘2人局,仲未過到act 3
平均一個Act 個幾鐘左右
都有解鎖要素所以我覺得都唔會話好快厭
多咗coop要素啲思考位同單機唔同
同步出牌所以無乜AP位
setup tear down都極快
教rules都係5分鐘講完

個friend 未玩過原作都覺得好上癮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞