Boardgame 桌遊討論區(10) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

609 回覆
6 Like 0 Dislike
有冇新手向
3-4人
500蚊樓下boardgame推薦
card game都可以
好多wor 睇你鍾意咩類型 或者鍾意咩theme
Wingspan, 彩磚, 太空基地, 朗中闖江湖, 拉斯維加斯都好玩
AH 出新standalone scenario
Splendor, Cascadia, Cubitos, Pandemic, Scout
今日開tiny epic dungeon 都唔錯
Set up 快,易學,又平
Yokahama 大家點睇應該算易學同重玩性高?
買!

尋日終於玩左ark nova
好好玩 覺得有啲似Everdell
不過最尾-7分贏左果個24分
我上完bga玩完一次唔明個好玩位係邊有機會會實體再試唔知係咪因為唔熟啲combo
今日開咗Darwin’s Journey
係幾好玩,但都真係幾卡下
我本身鍾意玩中重策
唔鍾意玩啲搞人既game
呢隻各自做得黎都有少少同其他人既互動 我覺得幾好
不過我身邊唔多人鍾意玩重game同埋佢地會鍾意啲可以搞人既game 所以我都預左可能都冇咩腳玩
實體應該會好過上網玩好多
fireland仲正(但要house rule)
有無改善到拎錢嘅問題?
Core啲錢勁難拎,無錢有工人乜都做唔到
咪$2
動物擴有冇開?一定要比turn尾補償
乜擴都無
2人就OK 愈多人愈唔好玩
咁後手卡到傻
想問下house rule左邊部分
Adventure cards:
第一個抽嘅2張揀1張,揀完唔要果張面朝上放deck頂
下手就照抽2張
起手資源同起始分數一樣,後手好輸蝕
所以落埋動物好啲
保底多3蚊先
可能house rules下算
諗緊如果house rules
唔好第二個放工人就硬扣4蚊
第2/3/4個放工人就相對扣2/3/4蚊會唔會好啲
起碼後手唔洗硬食4蚊先
Player order個重要性低咗,變咗工人擺放先後次序重要性高咗,錢又用少咗
你哋點睇
做咩要4蚊
因為上次玩3人局
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞