Boardgame 桌遊討論區(10) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

314 回覆
4 Like 0 Dislike
dice throne 係
我都有兩盒game搵power哥訂 嚟緊tiny epic game of thrones諗緊訂唔訂埋好
買到上晒癮
Power 哥係咪即係board game base
點解送中國都唔送香港?
呢啲情況如果用集運倉得唔得?
之前dice throne好似都肯送香港
好似上隻都唔送
想試吓玩德式,想問下lost runis of arnak易唔易上手?
係MARVEL DICE THRONE 就唔送香港, 但送中國......
本身自己DT 就都送香港, SEASON 3 好次又準備上
入齊咁多盒Dice throne 場面都好壯觀吓
睇吓season3 啱啱啱口味先 season2 都係因為槍手對武士對打個主題好吸引先入坑
易,主題同機制都好make sense
咩叫德式?有主題同計分混埋一齊?

而家知美式:Theme/TRPG
歐式:計分track
好似德同歐只係稱呼上分別
要計算無乜隨機性應該都係德/歐?
德=歐
同埋德式應該唔會有淘汰機制
初學會有啲迷茫,玩多幾次,知道邊啲牌同assistant勁,熟習late game拎分嘅手段就好玩好多
想問多少少多人遊戲會唔會downtime好長
如果三個人玩唔算好耐,而且你諗緊嘅同時,對手都諗緊,所以玩落唔覺太拖
到而家都仲覺得隻game買完卡之後用幾次好浪費

依張
佢個bloody reprise 個attack's value 係跟對面個defense value
咁有咩意思
定我理解錯
奧爾良真係好好玩抽袋可以鳩吓鳩吓 輕鬆玩又得計到傻又得推薦大家
呢張好強,佢殺著之一嚟

本身先計咗呢張牌3攻
如果對方出防守卡,就觸發after attack效果

對手啱先張防守卡係咩value就打幾多傷(變相真傷,因為對手唔能夠再出防守卡)
提提巴打
有2人
有合作
但rule book唔係話after attack對家可以再出defense card咩
咦咁我都玩錯咗

但要人出多張卡都好勁
Unmatched好講hand management,一張卡換人兩張卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞