Boardgame 桌遊討論區(10) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
Solo x2
呢到好似有個約戰tg谷但唔知條link係邊
oh, thanksss🤩
最近都變咗自己一個開campaign game
香港地真係好難約
約實一個時間真心難
約咗2個月都未約到
campaign game好難keep 住約到出黎
自己solo個feel真係爭啲,不過好過盒嘢放喺到
啱啱買咗步步為營:Pacman
https://shop.capstone.hk/products/quoridor-pacman-chi-ver
想問啲板應該點擺位?係咪隨心放就得?
玩緊sleeping god
啲keyword 同任務多到點記得到
應該係跟返原版Quoridor玩法?只要係空位就可以打橫/打直放
心郁郁有d想買kemet all in, 但未玩過kemet
仲有30幾日,去玩一次先囉
下年又有新expansion
但佢啲板應該係一開始就放好?
即係好似食鬼咁一開始就set好個迷宮
隻game唔係阻住對方過去對面? 每次有2個action, 自己行一步 or 放一塊咁玩?
原版玩法就係咁,但依家加咗食鬼玩法唔知啲板要點set
呢隻我都唔識講 無伏 但又無一方面好突出 會令你想不停開咁
我都建議搵鋪頭玩一鋪先ALL IN 好D 驚你玩2鋪就擺多過玩
Cycle 1 同2就必買
次序唔一定跟,都係睇你鍾唔鍾意個主題
不過cycle3公認最難,唔建議初玩就買

調查員擴展,頭兩個cycle就最多共用卡,
打後嗰啲就越後越勁。
player card 基本上有埋1,2兩個cycle先係base game,之後可以入investigator pack同7. 7多multiclass card,一卡當幾種色,你玩唔同色會有多d選擇.同埋識睇英文建議買英文,amazon大部份都減緊價.同埋建議down arkham card個app玩,故事有晒中文,幫你save低晒你有幾多exp同做過咩選擇.
Investigator pack係咪唔洗砌deck 直接玩
Starter 個隻先係,其他都要砌
都可以咁講,其實官網有每個角既starter decklist,好似去到cycle 6.不過你去arkhamdb搵每個角既structure deck/starter deck通常會好過官方. Investigator pack主要係加大你個card pool, 5色買齊d卡既數量等於兩個expansion左右.而5個角色砌deck只可落單色,所以冇咁複雜,而且都係偏勁.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞