Boardgame 桌遊討論區(10) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
呢個坑真係幾大
入英文坑無咁痛
FFG財富密碼
而家好似轉咗starwar?
係,不過呢隻係tcg. bgg customizable頭10幾乎都係FFG game.FFG諗到LCG呢條橋都算好野
有冇人有玩Everdell又入左Farshore?
之前入左隻lords of ragnarok都一直未開,好多細rules, 又無心機study. 又係變左擺
隻lor我已經放咗仲難開過故事game
kemet冇咁複雜.不過我嗰隻都放左.隻game我會話3人最好,4人ok,再多就唔好.隻game要鬥快拎9分,而且要keep住一round仲係最高分先贏,於是一有人拎9分,其他人就會傾點樣搞到佢扣佢分或推到另一個人同分,拉長戰線.有人過9分之後基本上係咁重複呢個過程.太多人玩downtime會好長.同埋同其他area control game一樣有造王問題
除咗cmon三部曲之外仲有咩 area control 介紹?
上次玩LOR,有個fd卡到乜都做唔到,
見到都凳佢辛苦,直接造王俾一個贏end咗就算
Uprising: Curse of the Last Emperor
不過係co-op
Inis
https://www.youtube.com/live/bOojIRTUKkc?si=jx-gf4etFylb3qxe

22:42講新玩法,牆照說明書地圖擺放
未見過呢隻,望下先
早過排好似見有人放
可以問下 嚐棋/GALA 係咪都係賣正版boardgame?
想買wyrmspan
啲擴價錢夠買一隻game
有冇人玩過Concordia base game好多Review都話超易學但可以好多strategy不過佢個artwork又好難頂唔知會唔會出隻靚啲嘅theme reimplement
Everdell? 我入左兩個礦咋
新手入門係Kemet
4人版我都幾鐘意呢隻
Wonderland wars都唔錯

LOR訊息量太大
對英文一般嘅玩家唔友好
Action 複雜難明,尤其打怪最難玩
無咩太特別strategy覺得
都係做果幾樣嘢
隻game玩落好dry
佢係效率tactical game嚟 考你用最少既行動做最多野 有啲似ark nova咁
佢artwork我覺得靚喎 好有德式中世紀game味道
Wonderland 買咗未開過
Solo完咗sleeping god 第一週目
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞