Boardgame 桌遊討論區(10) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

609 回覆
6 Like 0 Dislike
完美取代terra mystica, 不過取代唔到gaia
gaia同AOI我都鍾意玩
哭撚咗
有TM全擴三大盒蟹撚咗喺度無人開
睇咗好多review ,Gaia 同 AOI 兩隻都真係幾唔同
最後同fd決定試吓AOI先
新手報到人在國外仲諗緊買唔買
會唔會都係好luck based 擲骰驚
淨係玩過lock down
擲骰位得出怪位置同攻擊命中係有關係,
前者都仲有得用行動同手牌避下,
反而Luck位係影響你打怪個part,
不過隻game又唔係真係成日要打怪就無關痛癢。

下集變咗火力壓制應該呢方面會改善。
謝巴打
另外想問埋有冇啲類似嘅semi co-op game 推介吓
喺Facebook market 收完隻Dune Imperium跟手買埋Rise of IX之後 玩咩deck building 都好似無乜癮咁
Deck building 我覺得Aeon end都唔錯
巴打住英國?
加拿大
過嚟大半年 上Facebook market 收吓收吓都十幾盒
我calico 同wingspan 自己攞過嚟
剩低嘅有啲朋友寄或者來回香港嘅時候攞
不過好多睇英文原文仲清楚
去咗外國玩英文算啦仲平啲
Facebook market 平到少少 當免稅已經好好
中文真係例牌DOUBLE價錢
唔係玩字既GAME 我都係英文就算
開過幾次 Nemesis
唔好話做任務 齋生存都好難
幾多人, 3人局又肯合作就唔難, 清袋都試過
5人多嘈音又實有鬼就會難
不過5人局個煩位係GAME TIME耐
五人呀2、2、1咁分開行都多怪到仆街
有時見啲鬼佬係local game shop 用100幾十港幣就執到啲好game都幾羨慕
玩邊集?
Lockdown啲任務我覺得算易
試過連贏兩局4人場
第一集基礎版
已經用埋簡單嗰面圖都搞唔掂
入空房就有噪音
布袋增值抽到成蟲token 又有噪音
不停出怪 無哂彈藥又無時間搜索
呢個位試過玩錯過
抽到成蟲既話原來戰鬥中既人唔洗擲骰,
頭一兩次唔知,搞到每個人都比怪圍
仲有以為空白token 同危險符號會有怪出
戰鬥嗰啲人已經無擲
兩個人同一間房就擲兩次 連埋本身行入房粒噪音都出硬怪咁濟
科學家枝槍又得兩飛 應該點打
Nemesis就係玩個絕望感
嚟緊Grimcoven 你哋會揀standee定miniature ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞