Boardgame 桌遊討論區(10) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
想玩好耐,撳左制
我主要係想要嗰啲卡,所以先買
易上手:Azul, Harmonies
中策:Castle of Burgundy, Terraforming Mars
合作類:Keep the Heroes out
Final girl有無人玩過solo係咪唔錯?
唔怕luck
Final Girl好似係solo game淨係可以一個人玩

少數我真係願意拎出黎solo玩既game
(個人唔鐘意solo)
極強烈theme有扮演恐怖電影主角咁既感覺
每場都有好印象深刻既時刻

唔好處:
講就少女x反派x場景會產生好多唔同組合劇情
但其實根本一鳩樣,我自己玩左4,5次 s1 唔同場景之後唔係咁想開了
要過下冷河
all in set都好曬位,但唔買all in set無D公仔會無咁好代入感同少左D野玩
變相三季all in set真係痴線,睇個勢無停既跡象
Board game geek 見到
自己好鍾意恐怖片,個theme係好吸引
其實自己都唔會去試唔同場景嘅組合
反而比較想知每一個劇情盒嘅變化大唔大?
定玩落其實都係一式一樣?
核心機制其實無變過
但每場景組合都有佢既工具、唔同boss都有唔同特點
比如豬佬簡單暴力,但你可以用船撚鳩佢
女鬼要顧埋個細路女
雪地實驗室你救人有機會救左D寄生左怪既幸存者
會害死你
隻隻boss都有唔同好玩之處
Spirit island 不多說
nemesis 都有折
點解amazon us咁多折,amazon uk就....
係咪Pc忠粉
好似真係幾正
聽落都好似唔錯
All in 起碼無一格kallax1516緊
依家邊到仲有得買
pm 唔係閂咗喇咩
見大陸asmodee眾籌緊簡中,有哂頭兩季啲all in
我自己都諗緊入唔入
呢隻配簡中有啲核突
簡中就不了 有英文都係買返英文
隻game無乜字其實英文都可以,不過呢個moment 難買
Amazon 官網 淘寶都有散買
可能散買一兩盒試下先all in 都未必玩得晒
我有㩒到不過都仲考慮緊退唔退
今次補番spirit island先
佢可以分開劇本買,建議試左season 1 豬頭人,依個劇本算係難度最適中,依隻game 唔止難玩,而且好多時一次擲骰定勝負
上個月買咗2手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞