[F1 is a joke] F1 2024 澳洲站 賽後討論區 2

1001 回覆
3 Like 11 Dislike
冇 純粹個人感覺唔會大戰啦
ham max大戰嗰陣我都未開始睇車就唔會爭論了
難以想像當年冼拿鬥Prost有social media嘅話會一年幾多場世界大戰

咸sir是毛菇的
1989年,麥拉倫車隊的優勢仍然很明顯,世界冠軍的人選仍然不出冼拿和保魯斯兩人之間。第二站聖馬利諾站,冼拿違反了兩人的「君子協定」,兩個人的關係更加緊張,到了這年的倒數第二站日本站,冼拿企圖超越保魯斯,卻反而和對方撞上,保魯斯退賽,而冼拿雖然回到賽場上,並且遙遙領先過了終點線,但遭到FIA取消資格,該年保魯斯得到了世界冠軍。

1990年,保魯斯離開了麥拉倫車隊,投奔法拉利車隊(Ferrari F1 Team)。但和冼拿的衝突日趨白熱化,同樣到了倒數第二站日本站,這時情況和去年相反,保魯斯必須擊敗冼拿才能保住爭冠機會。排位賽冼拿取得杆位,保魯斯第二,正賽起跑後,保魯斯取得領先,到了第一個彎角,冼拿直接從後面將保魯斯撞出賽道,冼拿得到他第二座世界冠軍。

其實咁睇冼拿都幾卑鄙下
首先違反協定 之後日本站撞完又叫人推車推返出賽道
90年T1直接撞人出街
點解仲可以得到車神美譽
就咁睇老舒應該更加值得呢個名
因為戰死沙場
Go for a gap呢啲藉口都俾人當名言吹奏
97啫,94冇事

#justicefordamon
試下如果咸爺下場死
車齡淺,我都想問下點解「車神」呢個名通常都係指Senna 同老舒,而無人會話Prost, Mansell, Niki Lauda 係「車神」?
冇記錯冼拿89年同保魯斯炒
都係因為dive bomb埋去
過到就go for a gap
過唔到就炒車
老舒出貓仲多過佢

94年Adelaide,97年Jerez,02年Austria Jean Todt team order,06年摩納哥泊車
原來老舒都試過撞人出街
不過全季dq咁解
搵日研究下
撞唔成,返而成功得逞嗰屆冇事
d人話老舒係GOAT真係笑L死

出貓GOAT就有佢份

P.S. 講漏咗2010匈牙利迫前隊友巴列基路埋牆
不過講開冼拿同舒麥加,唔知點解睇親講冼拿嘅片都有留言講係舒麥加撞冼拿出街害死人 有晒footage睇返都仲可以9up到咁
係咪唔係話safety car太慢 之後累到架車胎壓太低?
真相查唔到,但一定唔係舒麥加撞佢出去先
有冇人有玩now個遊戲?
個時有social media嘅話,冼拿隨時變左過街老鼠
98 SPA真係經典
老舒識隔山打牛撞冼拿?
btw有冇source 想睇comments
四個都唔睇好
係就係好快,但係唔夠判斷能力同大心臟
體重cheat
正賽賺咗十秒優勢
文素都計?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞