MPF強積金掃盲/ 表現討論 (6)

367 回覆
23 Like 3 Dislike
只會得到template 回應
世一都唔信 信邊個
歐洲
環球最穩陣

總唔會全部市同一時間跌掛
原因?
環球好像大部分都係美國公司..
美股資金流出
你100%轉哂歐洲指數同基金?
我都諗緊轉1半走(而家100%北美)
一半歐一半大中華
點解大中華
佢經常都大中華的, 唔使覺得意外
其實唔使太過在意, 大家個基準都係參考
ftse mpf all world index 搭花旗mpf世界國債指數。 成績唔會差太遠 你去投資基金公會睇下五年期成績對比一下
為左等大家唔好咁低質咁討論回報
麻煩大家善用免費資源google sheets 或EXCEL去計算屬於你自己的回報報率,我地可以使用XIRR自動計算

XIRR係輸入一組不定期的現金流,計算返內部收益率

以下手把手教你點做
假設你投放單一基金,想睇返你投資果隻基金既回報率
首先係googe sheets分別輸入

A1欄 係「月供日期」,即係你每個月月供日子就輸入係A2, A3...如此類推(如果你手痕變左週供,或者果個月斷供都冇問題,清楚以DD/MM/YYYY輸入就可以)

A2欄係「現金流」,你月供款係$1500,咁你係B2 就輸入-1500, B3都係-1500,如此類推,如果你果個月手痕供左3000,就填-3000
(假設你係買左有派息既基金或者有所謂管理費回贈,MPF市場上有2隻派息基金,例如派左10蚊息,你可以A欄照輸入日期,B欄現金流輸入+10)

假設月供左10筆數(A2至A11, B2:B11)

咁下一部就好簡單,你入返MPF 個APP,找出你果隻基金而家值幾多
錢,而家就係係A12欄輸入基金當日價格個日子,B12欄輸入基金總金額

之後就好簡單輸入公式
=XIRR (values, dates)
=XIRR (B2: B12, A2:A12)
時間越長,你個回報就越反映平均成本法下個真實回報

假設例子:
我自己用BCT 美國股票基金,由佢2021年11月成立到而家每月供款$1500,去到24年4月5日, 月供左29筆$1500蚊,即係
本金$43500
今日現值(連本金)大概係$52,000
XIRR係16%

例如係2009年當年財爺注資強積金6000蚊
如果16年後果筆錢今日啱啱翻倍,去到12000蚊
你XIRR就係4.64%

第3個例子先嚇人
我地拎恒指(總股息累計指數)做例子
假設01/01/2009年開始每年年頭供1次,去到2024年係供左16次,
去到16年後既2024年4月5日既XIRR有0.14%,哈哈哈,竟然係正數,我都有D意外

但用宏利香港股票基金 (主動式基金, 1.77%年管理費)去計算
一樣每年年頭供1次,供16年後
去到2024年4月5日既XIRR 係-1.86%

屌,真係儲蓄保16年個回報都比恒指高
喂,重點黎啦你就會問,恒指咁廢都應該係有賺錢喎,點解強積金係會輸錢嫁,你記唔記得我地反覆咁提及過,每0.2%既管理費差異會令到10年後表現輸3-4%差距,而恒指總回報累積指數係沒有考慮管理費係裡面,所以計返管理費同埋宏利差劣既基金經理操盤表現,你既回報就由+0.14慘變-1.86%
BCT:
Apple Inc
Microsoft Corp
Amazon.com Inc
NVIDIA Corp
Alphabet Inc Class A
Meta Platforms Inc
台積電
Berkshire Hathaway
Alphabet Inc Class C

宏利
Apple Inc
Amazon.com Inc
Alphabet Inc Class A
Microsoft Corp
iShare S&P 500 value etf
Lyxor Core MSCI Emu dr uctis etf
iShare U.S. financial ETF
SPDR Dow Jones industrial average ETF trust
KKR & Co.Inc
Salesforce
想問下黎緊幾個月想保守D
應該揀AIA 下面2隻邊隻好?

1. 環球債券基金 - 呢隻我見佢2022 年都跌好多下
2. 強積金保守基金 - 呢隻係咪最保本?

我見佢地管理費一樣
感謝!
首先,強積金下嘅債券基金係on99選擇黎,太貴, 表現參差到難以比較

你平衡風險係應該放保守基金, 而家都應該做緊3.5%左右回報
不過新資金絕對係放股票基金,跌市先開心。

同埋想個人操盤打低大市嘅人係唔多,自己諗下落左車後再上車嘅價位
Agger, 除非你眼光好到當股票咁炒賣,否則都係都係用移動平均成本法,合埋眼每個月all-in美股基金
2024 Q1 update

美國股票基金單季淨流入91億, 佔全部供款66%

總資產由1年前
股票基金
中港: 22.3% ->17.2%
美國: 5.3% ->8.4%
核心: 6.1% ->7.5%

保守: 10.8% ->11.2%

https://public.flourish.studio/visualisation/16922254/
第一季香港強積金流入90億,散戶指標好強勁
半自由行轉走先啦
屌啊 比個保險佬水左 由hsbc 轉左去永明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞