MPF強積金掃盲/ 表現討論 (6)

440 回覆
23 Like 3 Dislike
上面好多ching 吹奏宏利
屌話樓主阻人發達
管理費近乎全港最貴,都好吹奏? 買得追蹤同一條指數,間間回報都差唔多嫁啦 。洗撚比咁高管理費
搵唔返個post
之前有條友入來留言話用宏利賺好多 之類
跟住比呢到班清笑

笑完見到佢係公海其他post po 圖
七位數mpf
即係皮幾兩皮野一年咁養緊agent
但依然繼續感覺良好
政府既mpf 係全部scheme 最低?
我再對比下大貓既收費分佈,如果受託人費及積金易平台費係類似水平,用緊智優逸果堆可以唔使發夢會平好多,因為大貓個行政管理費一直都收得唔高,大概係0.432%-0.585%,我大膽估計智優逸果堆只會減到0.05% ,最壞情況係不變.....
其實我睇完萬全份通告
我好想問下積金局, 你當初話行政費首幾年暫定係37點子, 咁理論上應該係apply係所有成員所有計劃嘅成份基金, 大家一齊公平咁share個cost, 齊上齊落, 咁先係統一平台處理嘅原意。

而唔係可以特別有個別基金可以平多少少, 好似萬全美股收0.33%, 而個原因係因為果隻基金其他非行政費的費用收得貴, 而要行政費呢一part 特別收平d 去就佢, 否則會出現管理費用左積金易平台仲會貴過而家呢個鬧劇。

究竟積金易平台班人有冇能力去用一個公平態度去審視受託人提出嘅管理費方案。 根本做法係要求該受託人係果隻基金其他地方減費,而積金易平台堅持要收返0.37%劃一行政費。 咁先對所有持份者公平, 否則個個都咁玩呢招,咁仲點解要統一用積金易平台去玩呢個「減費」遊戲。
積金易呢舊野係唔係冇需要轉入去, 唔使理佢?
照用原本MPF機構就得?
積金易唔係中央投資平台,所以唔係轉錢入去
而係以後你無論係邊間強積金公司,所有強積金程序都一定要統一經積金易做
唔再係以前個做法搵返自己間強積金公司
幾時轉就睇時間表

到你間強積金公司轉積金易個時就要上積金易開戶口,否則連轉基金都做唔到
轉積金易 TL;DR
1. 強積金計劃仍然不變,一樣咁多間公司,基金不變,你仍然係供錢畀目前的強積金計劃
2. 變的係行政程序,包括僱主幫僱員開戶關戶、變更投資選擇、轉強積金公司、贖回強積金等。以往呢D行政程序係要自己搵返自己個間強積金公司做,而家統一用晒積金易平台
3. 轉晒積金易之後,我會觀望贖回強積金程序會唔會可以簡化。目前你要逐間強積金交表贖回,轉晒積金易之後因為統一行政,理論上可以一份表就搞晒咁多間
太長唔quote
我唔認為有分別
而家政府都可以出指令架啦
Lm
係咪啲agent係到搵食咋
即係移民要搵政府搞,加拿大屌宏利永明都無用
不如索性全自由行啦
有左呢個平台的確係有硬件條件做全自由行,政府亦聲稱會考慮
但係到頭來肯唔肯做就另一回事
最起碼取消強積金對沖之後,一年轉一次可以轉埋僱主嗰份
都係果句, 有能力影響公司決策嘅就盡量搬離宏利永明,
冇能力嘅就一定要年年搞半自由行
唔好比任何機會呢類賤種公司呃你錢
今日我快速咁睇曬主要果幾間嘅說明書文件, 用緊永明美股, 低碳嘅佢應該未來都唔會有減費空間, 因為佢行政費已係收緊0.37%, 所以如果佢有減, 都只係商業決定而非積金易平台嘅行政費減費呢一part

宏利就可能係減0.27%至0.3%左右
取決於佢肯唔肯減多d係agent份糧, 即係最大舊嘅保薦人費身上, 可以肯定嘅係一定係收1%以上
公墓猿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞