MPF強積金掃盲/ 表現討論 (6)

367 回覆
23 Like 3 Dislike
如果你唔理後面原因
利息升債價就會跌
而你個基金價格係要mark to market所以會跌

模擬場境:
你拎住張2%票息嘅債券
但係市場上面畀緊4%嘅利率
咁你個債券嘅價格就要扣返嗰2%差距先有人肯買
所以如果利率升嗰時債價會一路跌
想問下點解BCT既美股基金唔建議?
追蹤voo qqq唔係幾好?
nplm
[/quote]BTW睇佢基金說明書,佢係好似BCT咁可以自由揀選核准指數計劃,至少兩個,唔算真係完全被動[/quote]

係,所以要留意佢週年報告佢會唔會有變動,但似乎佢踢走左南洲部份後,都真係只係買SPY IVV。佢個寫法係留左幾大空間比基金佬的
上個POST講過
由佢成立起SPY QQQ個比例由7:3 降到85: 15
我唔鐘意佢咁停咁加減比例,以經好似傻散咁低位沽撚左QQQ,唔知佢想點,搞到跌凸升就唔返足,衰撚過自己買
公司用中銀保誠 係咪好廢佢隻北美
公司得永盲,BCT ,同中銀保誠揀,揀邊間會好啲🙇🏻‍♂️
政府就政府啦
公咩司姐

中銀啦
支銀同大貓果隻一樣追蹤同一個指數, 不過管理費抽水貴少少
又係同一跑道,10年輸4%左右啦
佢好似都係做政府
aia上年10月全倉北美,目前+1x%
轉得遲
日本股票基金點睇
想問個冇乜人留意到既問題
話說我供咗十年mpf 都轉過幾間公司
唯獨係最近呢間公司既mpf每月買入基金嘅交易日(dealing date)都唔同
例如1月15號、2月10號、3月26、4月20、5月19咁
總之個供款pattern 就「好似」完全random咁
但我發現佢「多數」會喺月內高位做買入,令你個帳戶不知不覺蝕多咗/賺少咗
極度懷疑係做緊假數

有冇人都有呢種情況?可唔可以同積金局投訴?
想問下under bct買嘅景順美國追蹤指數基金揀唔揀得過 其實一直都頭痕緊揀富達定景順 追完post好似話景順比較好 但好似又話bct表現差 其實我之前未供過mpf 所以完全唔知發生緊咩事 我都想認真研究下mpf 始終都係自己啲錢嚟 希望大家唔好怪我講到1999
你公司供款個會計係咪成日唔同時間入錢炸
你不如比多d數據出黎討論下買貴成點
唔使郁...而家景順變左bct 果邊做堆受託人
照keep
強帖lm
你邊間MPF公司呀
唔講真係唔知同一間MPF公司其他人有呢個問題喎
公司用manulife,佢個美股基金手續費好高,硬食
公咩司 做奴才宣左誓架
AIA
公司尋日開簡介會
本身用BCT,家陣多左宏利(Manulife)
轉唔轉會好

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞