MPF強積金掃盲/ 表現討論 (6)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike
都係個句,問宏利係咪收到指示
應該九成都話收唔到架啦
有咩方法查到自己嘅供款戶口?想查返以前返過啲工有冇未cut mpf
供款戶口好似無得查
要等全部公司轉晒去積金易先至可以一站式睇到
呢舊垃圾咩都未準備好都唔知出嚟做咩hk no it
唔係未準備好呀老世,用緊架啦
要輪流逐間逐間轉架,唔係一次過全部轉晒
萬通轉左啦,跟住就係中人壽同交銀
就係點解唔一次過轉晒先推出佢逐間轉其實同未用到冇分別
強積金計劃加入積金易平台的最新時間表
https://www.empf.org.hk/latestNews/news/empf_onboarding_schedule?parent=/latestNews/whatsNew

1. 萬全強制性公積金計劃
2024年6月26日

2. 中國人壽強積金集成信託計劃
2024年7月29日

3. 交通銀行愉盈退休強積金計劃
2024年9月3日

4. 新地強積金僱主營辦計劃
2024年10月2日

5. 東亞(強積金)享惠計劃
2024年10月29日

6. 東亞 (強積金) 行業計劃、 東亞 (強積金) 集成信託計劃
2025年第一季/ 第二季(暫定)

7. 信安強積金 - 易富之選、 信安強積金 - 明智之選、 信安強積金計劃800系列

8. 中銀保誠簡易強積金計劃、我的強積金計劃

9. AMTD 強積金計劃、BCT (強積金) 行業計劃、BCT積金之選、BCT強積金策略計劃、宏利退休精選(強積金)計劃 (前安聯強積金計劃)

10. 友邦強積金優選計劃
2025年第二季/ 第三季(暫定)

11. 永明彩虹強積金計劃
2025年第二季/ 第三季(暫定)

12. 宏利環球精選 (強積金) 計劃 (即係呢個 post 成日屌嗰個)
2025年第三季/ 第四季(暫定)

13. 富達退休集成信託、海通 MPF 退休金、恒生強積金智選計劃、滙豐強積金智選計劃
2025年第三季/ 第四季(暫定)
因為無咁多人做 migration 囉
同埋如果一次過轉成個強積金要應該停至少幾個禮拜
同埋 operation 上的問題始終要上左先發現
梗係搵幾間細的上左先
簡單講姐係beta緊,正式推出要係下年年尾
你可以咁講
頭五間的確係收左政府錢做遷移白老鼠
我地可以係積金易暫時個行政費睇到
話就話第一階段收0.37%,但其實係可以做到0.33%
我估計係有受託人驚收入大減, 所以第一階段減費有0.04%空間比佢地

同埋食屎啦, 睇左中國人壽個減費方案,當客係乞衣咁減少少
又搵街客UAT
搵乜鬼,自己執緊姐,本身都諗住用個app搞點知原來乜都無
想問下剛剛永明整合左去hsbc﹐大家有冇建議放邊好
本身想放美股而家又跌緊﹐係咪睇定d先好d?
月供唔怕
你驚咪保守先囉,之後分十次八次跟供款日入返美股。
4月由永明<大貓,已賺5%(已經唔係allin北美)
原來而家做半自由行由入紙到轉移走到新果間再買入基金可以壓縮到15日完成
都係講句, 間中跌市對十幾廿年嘅長期投資黎講係好事, 執到平貨幾咁爽, 破頂入貨我先覺肉痛

其實我整個廿幾歲都錯過左正確投資嘅時間, 本post目的係希望大家走少d錯嘅路, 中少d市場上嘅投資產品伏,可以令大家儲多d錢, 比少d交易成本
我10號交表去大貓,17號宏利已經轉走咗
睇下大貓幾時入數先
...揀左宏利, 另一間D基金都揀唔落手
依家諗緊整合, 原本用緊HSB, (HR話離左職就好轉走, 唔係既話手續費高好多). 另外有Principal係出面.
整合去邊度好? 求指教.
我日屌夜屌左成幾年你仲係揀宏利
點指教你好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞