MPF強積金掃盲/ 表現討論 (6)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike
all in 緊美股。 好唔好趁高位轉部份去返保守
All in北美咗年令,賺咗20-30%不過有少少驚逆市,依家減返啲
基本上係連登, 跌市就入保守, 升市升得勁又係轉去保守, 之後就話自己輸錢
屌, 咁不如長期渣保守啦

我講過好撚多百次, 接受波動, 堅持投資計劃,驚單一市場嘅就自己分散咁買

我只會叫人越跌越加倉落自己份退休金度。 升緊你地鐘意點舞就點舞啦
公司用bct,應該揀咩組合好?全北美?
我之前揀環球,跟住公司換受托人
猛料拉夫)
得500蚊進賬,
於是自己走返去BCT僱員自選安排
半自由行
咁仲有個半揀咩好?
環球
bct係世界股票好過環球的
任何mpf post, 只要見轉保守出現,你就知道,這個投資者必是輸錢、玻璃心,和time the market.
手持宏利永明富達
公司淨係有得揀富達同invesco,可以轉mpf公司

想問下
其實整合會唔會少咗管理費
同埋all in美股嘅話,invesco 追蹤個fund嘅表現算唔算叫ok 諗緊stay定轉
stay就可以
佢係買緊MSCI USA ESG Universal Screened UCITS ETF
就係而家用緊富達,諗緊轉唔轉invesco白版見富達表現無咁好
唔要富達,佢除左本季報做得幾好外基金好一般
Bct美股轉咗永明美股
諗緊下年轉唔轉中銀北美好
唔知幾時入北美好 好高
離職時,僱主果筆自願供款歸屬於我既部分,係咪一定要繼續放係強積金,定係可以提走
可以即時拎走
信美帝就唔駛諗
要諗即係你覺得可以time the market
其實我以前好耐果時有諗過, 供8成美股, 2成保守, 當撞正 S&P500 stocks above 200-days average 個charts 低左30果時入貨。 (即係入平貨)
不過backtest 過係唔著數的, 所以而家都係無腦月供。 如果個基金個價格低過我買入均價5%或以上, 我會額外放錢去加供。
係咪通常拎走多?

收到hsbc封電郵, 對香港股票又係繼續比重偏高,連續幾年都係咁。 真係唔知害左幾多人
如果你係買緊中銀北美追蹤, 可以等埋下年積金易佢個減費方案睇下點先, 唔使轉住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞