MPF強積金掃盲/ 表現討論 (6)

367 回覆
23 Like 3 Dislike
而家精選同自選合併左,原本自選個堆被動式基金(而家叫智優逸)係比較好個D

3月頭開始,揀左5個,各20%,唔敢all in 美股,盡量避開中港股。
大貓正仆街
係垃圾

景順+52%
aia +50.3%
宏利 +60%
大貓夠膽死有 -20%
得佢蝕錢冇撚用
如果你唔係長時間月供,只係某一段時間投放左一筆錢落去,咁果筆錢投放嘅時間就好影響你個回報表現,。

好似bct隻美股, 新出果時就撞正美股跌, 如果你一出果日就買, 你最多係跌近25%, 去到今日就賺個位數%。但相反如果你係按月月供, 你而家就係賺近15%+

基金佬往往只會放大佢果一年特別好回報黎講, 但衰嘅年份就提都唔提, 自己睇下宏利vs 大貓, 係北美股票同環球股票個表現, 時間一長點解宏利會落後咁多....自己問下agent
啱啱搵到個有趣嘅內容
大家睇下宏利同大貓2023年第4季份季報

宏利北美基金係平均成本法下個年化率回報
係3年期, 5年期同10年期年化率都係贏大貓

宏利分別係8.3% / 10.09 / 9.44%
大貓只得 4.35% / 5.66% / 5.79%

就咁去睇理論上係月供10年後宏利係會多錢過大貓好多好多

但睇埋大貓份季報, 佢平均成本法下年化率係輸, 但好神奇去到計累積回報10年果度, 大家月供10年後大貓係以75.54% 對62.99% 贏返宏利

我睇完都唔知點解個結果係相反左,究竟係基金波動太大做成數字好靚, 成績好差。定係兩者對平均成本法個計算定義有出入

有樣野想請教下,我睇FTSP比較中銀保誠既歐洲同環球,佢管理歐洲係好過環球,但淨係睇回報環球又好過歐洲,咁應該點揀好?

利申:供左幾年50北美50歐洲
如果你就咁睇環球etf 嘅配置, 你會發覺歐洲係佔20%幾到, 你而家個配置=你睇好歐洲市場加重注碼。冇人預測到未來呢, 不過我鐘意放重係美國多過歐洲果邊
感謝
Bct美股正/hsbc好? 有冇其他推介
呢種情況:建議你揀預設投資策略

https://mfp.mpfa.org.hk/mobile/tch/mpp_selection.jsp

輸少當贏
宏利都仲叫做可以揀下美股既,但係要識高位走佬
宏利北美到今日先啱啱完全收復曬由2021年11高位下跌嘅失地....

呢間公司對小客戶太唔公平, 係管理費方面同大客戶比差距極大, 痴線到可以去到1%差距,一家公司唔能夠公平咁對每一個投資者, 我係非常厭惡呢d 狗賊

另一類就係仲玩緊A ,B類管理費差異嘅公司, 例如永明
呢個真,我估唔到可以大細超得咁緊要
我都唔明點解我間公司明明只係細公司,都可以有咁大牙力回贈1%
記得唔好屌漏信安呢條柒頭
有d plan美股都無得買

利申:用緊
信安有D其實係收購返黎的孤兒plan
一般tvc可扣稅戶口每6萬人壽佬就執到3千左右
佢仲要成間公司咁同你起錨, 梗出盡奶力的
其實如果仲係用孤兒仔plan嘅, 真係要勸公司hr成個盤搬走, 尤其係你個盤連美股都冇
真係有咁多咩
我老豆每年入6萬交完稅就拎
其實我唔明
HR明明自己都要硬食
公司成個集團間間都係信安無美股plan
你嗰個咪就係收購返黎的孤兒仔plan囉
咪垃撚圾囉
美股都無逼撚住買核心累積
已經年年自由行
永Xmpf 計劃on9 成份股白痴 管理費又貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞