MPF強積金掃盲/ 表現討論 (6)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike
新手一問
而家有HSBC,宏利同支銀保誠MPF account
想將支銀轉曬過去HSBC
各位巴絲點睇
宏利唔走
可唔可以指教宏利有咩問題
感謝巴打
新公司有ORSO同MPF應該點揀好?
首先你要睇下ORSO個vesting scale同contribution scale
如果你預自己會係間公司做10年8年先好揀ORSO
BTW Swire group?冇乜邊幾間仲有open ORSO scheme
第一年10 %
第二年20如此類推
即係做夠10年就全部歸我

佢ORSO供8%,揀MPF就5%
ORSO係匯豐,MPF係BCT
(我舊公司都係用BCT MPF)

我直頭聽過有公司的ORSO僱員係一個仙都唔使供
做到退休就梗係ORSO
所以你要諗自己到底會做幾耐 想做到退休當然係ORSO好啲
起碼佢供多3%俾你先
雖然ORSO fund choice少啲但相對management fee都低啲
但因為你係2000年12月後入職所以你離職嘅時候唔會同啲老一輩一樣可以成舊ORSO拎曬
有架 我見過僱主15%僱員0%
但都係啲close scheme居多
open scheme 黎
朋友兩三年前先入職
長期服務金對沖?
強積金2025年5月截數,唔知適唔適用於ORSO
如果截數條款亦適用於ORSO的話,咁佢其實係攞得返大部分
對沖截數條款似乎亦適用於ORSO
今日又唔見一大截
Eg 月頭睇,今年至今賺10000,尋日8000,今日5000
錢係你嘅 你想轉去保守又得 轉去買含指又得 轉去買大中華都得
對自己負責就得
亞洲區真係唔諗
係 Cash out 唔得
我因為病 大約個幾兩個月可以攞返啲強積金
兩個禮拜 輸咗5000幾
請問買乜嘢 可以最快回番本?或者跌少啲。
巴打take care
債券
其實每次美股跌我都好興奮,如果高位回調超過15%, 我會積極考慮加供
而家有2個紀律, 1係低過總平均買入價果時我會加供, 2係高位回調超過15%果時又會加供
長渣驚閪
加嘅時候可摸耳提水
想跟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞