MPF強積金掃盲/ 表現討論 (6)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike
積金局平台係因為計劃合併當左佢係新基金,先show唔到5年以上
https://www.hsbc.com.hk/content/dam/hsbc/hk/docs/mpf/invrptce1.pdf
匯豐自己係查到的
話你起晒鋼,你就問邊句討論緊,你係咪文盲嚟㗎?

諗住禮貌少少同你討論吓,你就咁撚寸嘴

起完底原來係戇鳩仔一名,研究MPF都唔够5年

再睇吓,仲要網上煽動他人引起對中央及香港特區政府的憎恨

MPF掃盲清潔工 (拋西瓜拋到破產 #3241)

罷工罷課係冇用的!!!
https://lih.kg/1202860

黑警開始拉人,大家處理好果日著既衫褲鞋襪未?
https://lih.kg/1215537
正, 好耐未有on9仔出現過

想點玩?
追蹤指數真係好好多,中銀保誠嗰隻都係因為追蹤指數先咁高回報,不過管理費都比較高

滙豐智優逸管理費相對比較低

呢兩隻各有各好
我想問你當年點解淨係網上煽動,唔夠膽自己親身去?
如果焗住用BCT揀邊隻好
見樓主話唔建議佢隻美國股票
一係照揀, 一係世界股票
頂住先啦
唔郁啦,加歐洲最多咪10-15%, 搞到咁複雜做咩
簡單數錢啦
你個前HR老點你
咁都係含淚轉去大貓
宏利北美1.77% 痴撚線
咁可能佢公司本身有優惠既
想知HS可以比到幾多, 之前巴打分享過宏利最盡可以去到1%回贈
樓主唔洗理條傻鳩

永遠支持你 你已經救咗好多人
我自己就係兩間MPF有擺錢。現職供緊HSBC,舊公司用AIA都幾好,咪keep住囉。
我好聲好氣喺度討論,你自己就無端端起晒鋼

你咁冇禮貌,我亦都唔需要尊重你

你次次回覆都偷換概念,冇一句敢面對自己你冇禮貌嘅行為,一句唔好意思都唔敢講

MPF嘅我唔討論住,我而家討論係你嘅人格
其實強積金最大問題係
股票基金的 correlation 太高,一跌就全部一齊跌,根本無辦法有效分散投資
當然呢個可能又係因為法例限制所致
我對積金評級呢間嘢好有保留
願聞其詳
果條蟲川普, 講野不嬲都係暗撐港股
你睇數據數字就好, 唔好睇佢評論
.....
其實我都唔知你嬲咩野,我睇返你話我起鋼之前個留言:
但你知大貓智優逸(前自選美國)比大貓北美表現又好10個%嫁呵.......我記得係去到188%
但只係佢改左結構, 變到全追蹤指數, 所以成績又要由零計過

10年表現差10% 你接受到, 但差20%又點睇呢?

呢段令你扯火?

AR大佬....,我係回應緊會員鬼二二#51583佢話:
#737話匯豐北美, 恒生北美同宏利北美分別唔大
同#739"大多間真係搞唔掂
所以都係搵網上包膠算
正常揀啱北美應該大家唔會差好遠
揀錯地區先會死"

我直接用數據答佢就算同一地區,揀唔同基金係有分別,順便答埋點解積金平台度搵唔到智優逸個數據。就算我最後反問係串串地,咁你扯咩撚野火? 你係佢?

btw...討論我人格? 唔同你講唔好意思? 冇禮貌?
你知唔知自己講緊咩野
咁就起鋼你出街帶安全帽同安全套啦,玻璃成咁
你無端端咁冇禮貌同寸嘴覆我個post,我梗係火

不過算啦,關於MPF,你有一點我真係好同意你嘅

唔好比管理費去養保險基金狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞