MPF強積金掃盲/ 表現討論 (6)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike
我用行動, 我講左等多佢半年時間睇下。 而家半年已過,係時間講分手
好彩聽舊post 意見轉咗去大貓
大貓係邊間
獅子咪大貓
sp500同sp500value有咩分別
講返比唔知我地講緊咩嘅巴絲睇

其實bct美國 同aia美洲基金個寫法係留左好大空間比基金佬去揀唔同嘅核準指數基金去買貨, 只不過2021年6月aia 美洲基金踢走南美部份後就一直只買spy同ivv, 去到2023年都係呢個操作。
但濕鳩bct 佢隻美國股票,由一開波7:3比咁買spy 同qqq, 去前年改到8.5:1.5 。 去到2023年就頂佢spy 溝s&p500 value 溝qqq.....咁操盤你玩埋我果份好了
自己睇下etf IVE持股買緊咩先
brkb 仲要0科技股
你睇到重點了 咁隻基金又買返差唔多嘅qqq
咁點解唔就咁買spy算數
咁撚操作你叫我比咩反應好
佢呢邊買QQQ個邊走去減科技股比重係咩操作
咁嘅操作真係令人大失所望,都要跟隊做貓奴了
Value 長期跑輸
其實唔撚明佢點解買value ,一係買sp500 同sp growth 好過
唔買bct 依隻,仲有邊隻好選擇
病貓
依個真係笑話黎 。 一路期待減管理費 。結果搞成咁
樓豬唔會答呢啲建議直接問hsbc
好彩走咗
真係垃鳩圾
就算無 delete account 你個 MPF 都係要由頭開始搞架啦
根本無分別
係爭在唔使再開過個 login account 之嘛
其實世界股票基金有66% 都係北美
如果你想分散 應該美股 + 其他地區
睇完2023 世界股票個買法
算鳩數啦都係 明明以前係好正常
佢cut25%spy走同其他各cut 少少, 改買29%lyxor msci world ESG Leaders Extra etf

但隻etf 2月1日比amundi合併左, 改左叫admundi msci world sri climate net zeroambition pab

簡單d講即係基金經理東方匯理係上年取代左道富環球後, 買返自家公司出嘅基金
佢有個可能優點就係隻esg野係收股息果時美國部份唔使硬食30%; 但整體對比2022, 美國部份係低左
永明上年出嘅美國股票基金, 佢啱啱都上載左份報告上網

佢嘅持股如下:

又係奇奇怪怪嘅組合....相當唔開胃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞