MPF強積金掃盲/ 表現討論 (6)

367 回覆
23 Like 3 Dislike
又一位善長......
基本上用緊宏利同永明嘅
都唔使不停重覆又重覆咁問走唔走好

除非你係用緊佢嘅核心累積或65歲後基金 (或永明低碳esg)
走佬係一件非常正確而且唔會後悔嘅事黎
基本上冇一間個app係令滿意,但係劣到連係同一個版面度顯示過往供款日子, 買入單位數,當日基金價格都做唔撚到就好撚燥底
但得宏利有日股
東亞(強積金)集成信託計劃 東亞(強積金)日本股票基金
中銀保誠簡易強積金計劃 中銀保誠日本股票基金
宏利環球精選(強積金)計劃 宏利 MPF 日本股票基金

其實有三間
我覺得係aia 做得好慢
每季report 遲勁耐先出到
(1/9/23-30/11/23 季度report 24年1月先出)
1/12/23 - 29/2/24 到依家都未出到
大部份公司係出季報, 再配合每月簡報
小部份好似aia 富達就個個月出一份

正常係好慢, 12月季報2月尾出呢個速度已經好多年, 所以睇季報先轉倉就........

季報黎講以宏利最差
唔敢提供圖表圖象化表示基金表現出黎

睇數字你應該要留意按平均成本法下假設個回報
呢個數字即係好似人壽單嘅IRR
如果回報低過3% ,基本上係冇投資價值
3 月份點出到2 月份野呀
上個post我先講完呢個問題黎
聽政府講上咗平台就做到
你信佢講啦
基金表現報告基金佬邊有咁快手做到出黎
你轉去大貓知?
Ching, 想幫老母問問bct 應該係世界股票追踨同美國追蹤?
有無人幫過父母65後拎mpf 經驗

我記得上年電話問過,攪合併都一個月,拎又要一個月
搞過兩次,基本上兩個禮拜收到票
合併好似要用app check 左有邊間先,再一間填一張合併先?

拎就再最後合拼哂個間申請?
你想快咪填曬咁多間張form 去不同受託人度拎錢
你合併完再拎梗慢多3個星期
無話想快,唔急拎,渣港股指數,可能彈高d 先拎
係,首先要查左有幾多間MPF,再填一張整合表去求其一間,最後再去個間攞錢
BTW其實點解直接唔就咁一次過寄晒提取結餘申請表去咁多間攞錢?
都得既,最後袋到既應該無咩分別
老豆64,有無方法照做野又拎到MPF
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞