MPF強積金掃盲/ 表現討論 (6)

367 回覆
23 Like 3 Dislike
轉黎轉去,唔係經常
可惡嘅唔係agent, 而係你自己....點解唔望下做足功課先
我成日覺得資金流入呢個表係體現到大部份人都係智障黎....個個覺得自己係股神上身咁轉倉
覺得政府會唔會郁mpf
調高供款比例/放俾人上車用/出招谷中港股/債
上車買樓唔使諗, 但未來統一左供款平台
最大機會可能係增加供款比例, 新增供款部份由政府統一好似外匯基金咁操盤,對外同你講話避免傻散輸曬, 但實際你懂的....

以前交曬比私人受託人做係搞唔掂, 但統一左供款平台後玩法可以多左好多, 未來唔知邊一日話要抄考大陸五險一金玩法都有機, 上幾個月已經有kol放過風係度大讚上面退休金同醫保好過香港
上面都開始爆緊煲
年青人覺等自己退休都唔會拎得返
開始唔肯供
送一次性交服務
現職定個人戶口
北美係咪差唔多要轉保守喇
同問
估計會上多次40000做個雙頂先會大調整,40000都轉返大半去保守,依家3成美2成港5成保守
其實啲強積金得啲經紀話會賺錢之外,其他人都係蝕錢收場!失敗政策
其實蝕錢嘅好應該反省下自己揀左咩公司同揀左咩基金黎買

只有賺少,蝕其實係好難
郁黎做咩? 又黎股神上身?
有咩數據support你咁做
同埋轉左, 你打算咩位先轉返入股票市場?
蝕錢係要自己操盤
諗起你話恒指竟然都係正數
點判斷幾時應該再入返?

唔係短炒就由佢上上落落啦

到時又左一巴右一巴
自問一下有冇能力判斷到個市係點走?

冇既話,我會選擇由佢
我已經睇化左
之後連續2日融繼停機,2022年連跌幾個月,逢跌我就額外加倉...而家高過平均買入價就連app都懶去登入, 每個月去mark返月供個買入價入excel, 等佢自動run個XIRR睇回報就算
無判斷力就安份守已買美股咪算,最差嘅就係笑人15000入港股
比人笑左好耐
屌那聲 又係你條碌柒
冇人唔比你買港股
重點係貼倉證明你有買到, 唔撚係貼資產, 冇人有興趣知你有幾多錢
以免叫人衝自己縮呀,
上一個post又係哎, 今個post又衝出黎柒

平時我都好少咁粗鄙,真係唔撚屌柒你唔得
唔好咁做
係揀股票就唔好理升跌keep住供
怕美股收皮嘅 就揀環球股票嚟供
(但要留意會唔會佔過重中港成份)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞