MPF強積金掃盲/ 表現討論 (6)

367 回覆
23 Like 3 Dislike
呢度有無人用aia可以confirm個交易日
不過我始終覺得係你公司遲供款多
Agger

D 交易有哂紀錄點做手腳呀
公司用manulife, 係咪都係要all in北美?
又有高層中左保險妹迷藥
可悲
用宏利同食屎冇分別, 不過你地喜歡啦
1.7% 1.9% 總資產年管理費率唔係好多姐
個高層女人來的

個件係MK仔

即係轉亦無妨?

開個mpf 受託人app嘅好用程度
真係冇咩邊間比bct 好
雖然佢個介面好似iphone 4-5年代
但好容易睇到供款交易日期,買左幾多基金單位, 好方便我每1-2個月做execl記錄績效

其他公司包括大貓都冇佢咁方便
最撚on9 個app一定係永明同宏利, 撳任何制都要load老母咁等, 我都覺得難用, 一般人應該用到討厭憎恨
屌 咁梗係唔好轉宏利啦.。。。
你錢多想去比班仆街賭?
蝕30%係幾時開始, 買左咩野呀
所以咪唔會郁唔會管理
想轉出連戶口No都唔知點搵
唔好意思,想請教下,如果宏利買北美減埋個回贈佢只收我1.1%,咁仲有無需要轉大貓?
嘩, 大佬..你咁玩點救你呀
bct 買世界股票好過環球
永明果度你當跌左啦....

你d永明真係唔貴果間唔叫你用.....
你睇下回報, 再睇下大貓知是智優逸北美個管理費先
收到,即刻上bct改簽名先
公司遲供款都係其中一個可能既
但我想知mpfa個每月10號前供款規定 係咪冇法律效力?公司每個月都唔跟 都吹佢唔漲?
你應當向積金局舉報
bct美股轉中銀美股會唔會
遲供有罰則,要供多5%附加費
https://www.mpfa.org.hk/enforcement/enforcement-against-employers/enforcement-measures-and-penalties
沒有準時向強積金受託人繳付強制性供款
向僱主發出附加費通知書,追討拖欠供款及相等於欠款款額5%的附加費
(註:附加費會全數存入受影響僱員的強積金帳戶)
但bct過頁個effect好on9
浪費晒啲時間
強積金公司話就話要主動呈報遲供個案,不過老實講只係遲十日八日呢D,多數都隻眼開隻眼閉架啦,舉報佢盞搞到自己無左單生意
其實可以係公司準時交錢 但aia admin做得慢
如果公司係遲+有交附加費
戶口收既供款會多過正常個數,可以望下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞