MPF強積金掃盲/ 表現討論 (6)

573 回覆
26 Like 3 Dislike
Yes, 你用excel比較下兩個case

Case 1: 供mpf,one off交少17%稅
Case 2: 將筆錢自己投資同樣既etf,冇扣稅,但每年慳返約1%fee

以上數字係約數,你input返你個case,你會發現最早都要4x歲先可以數字上有賺,仲未計失去流動性
SVC不如自己買etf,完全諗唔到有咩優勝之處
啱啱開hsbc mpf戶口,諗住轉fidelity啲錢過嚟 但係好似冇呢個option?淨係見到宏利中銀果d
之前轉左6成錢去美,留返4成起港
點會無富達
Fidelity受託人好似係HSBC
即係冇得轉?
唔係呢個意思
你試下揀HSBC 睇下佢之下有無得揀Fidelity
印象中係咁
明晒,唔該巴打
美股免遺產稅
Ireland domiciled etf
畀個參考
查返我早兩個月咁填成功嘅
Original trustee: HSBC Provident Fund Trustee (Hong Kong) Limited
Original scheme: Fidelity Retirement Master Trust
Scheme member account number:
market timing 你係基於咩數據先, 如果係聽電視台同電台或者收錢屍傅之流嘅, 我就建議你唔好郁
其實我近乎每一個post 都叫大家留意一隻PTLC 嘅etf
佢會根據200天平均線會由全倉sp500轉做半倉或者全倉短期國庫券
或者曾經提過嘅雙動能概念去選基金, 打贏大盤都唔係一件易事, 執行紀律你自己諗下做唔做到先
第一次聽,mpf 邊間公司有得揀?
佢叫你搵呢隻ETF做參考數據呀
明白哂謝謝巴打
我就係諗邊有mpf可以直接簡
原來係我理解問題
睇返PTLC近5 年chart
2022年4月起轉左買T Bill
直至2023年2月先轉返做sp500
買入賣出價分別不大
不過一年後嘅今日都有好大嘅升幅

雖然PTLC 沒有係最低位入貨
但都避過左10個月陰跌
跟佢個model來參考
避免大起大落、做錯決定
護心
想知有無佢嘅操作通知可以跟
中銀交綠色個間的保費唔可以用信用卡食唔到狂賞
sor錯post
公司用宏利
如果想半自由行轉完大貓,係咪應該等年尾一次過轉?
因為我見轉完,新供款都係響宏利供,但一年只可以轉一次

同埋想問吓未來供款(for宏利)係咪都係揀北美
唔該大家
半自由行每年先轉得一次,我諗總之每隔12月就交表轉就得啦?
我公司都係得宏利,之前追post再睇過北美個管理費其實貴到hihi,而且係主動式基金,所以轉左供核心累積
不過都想知有冇更好嘅選擇
原則上係每calendar year
理論上31/12轉完1/1又可以轉
至於年頭定年尾轉我就覺得冇乜所謂
但係第一次轉可能本身你已經積咗一舊錢
早啲轉有機會早啲享受平收費
所以我係每隔12個月就交一次表轉去hsbc
嚟緊7月又要交喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞