MPF強積金掃盲/ 表現討論 (6)

1001 回覆
34 Like 6 Dislike
宏利如果只揀北美應該ok?
呢個系列既post好正,明明屌左幾個post但個個都反反覆覆繼續話想買
因為大家GOOGLE MPF表現
又唔覺宏利差所以先唔明點解要屌

中長期回表報表現方面,參考強積金基金平台截至2024年5月31日數據,1年期累積回報表現最好的10隻基金分別是:

1. 海通MPF退休金 - 海通環球分散基金 - T類別(31.8%)

2. 海通MPF退休金 - 海通環球分散基金 - A類別(31.67%)

3. 宏利環球精選(強積金)計劃 - 宏利 MPF 北美股票基金(28.88%)

4. 宏利環球精選(強積金)計劃 - 宏利 MPF 日本股票基金(27.51%)

5. 友邦強積金優選計劃 - 美洲基金(25.85%)

6. 友邦強積金優選計劃 - 北美股票基金(25.74%)

7. 信安強積金計劃800系列 - 信安美國股票基金 - D類單位(25.74%)

8. 恒生強積金智選計劃 - 智優逸北美股票追蹤指數基金(25.63%)

9. 滙豐強積金智選計劃 - 智優逸北美股票追蹤指數基金(25.63%)

10. 信安強積金計劃800系列 - 信安美國股票基金 - I類單位(25.5%)
管理費是原罪
都係果句, 鐘意用宏利嘅隨便用, 我從來唔阻人發達。最緊要用得開心

p.s. 諗下點解宏利從來都唔肯提供圖表化數據, 永遠都係得數字present比個客睇

另外係我角度, 佢果種激進持重倉嘅投資方式, 我非常反感, 如果佢咁買係贏, 就表現好過納指, 比你用高風險咁博, 成績先係牛市好過被動式一d....但跌市就冇底咁跌。 將自己d錢放係咁嘅退休投資, 你玩埋我果份, 我平平穩穩就夠
中長期 睇一年
而家啲後生咁無耐性
同問🧐
永明美國股票(暫時數據太少,需要睇到佢持有什麼成份再決定)

想問下樓豬之前是咪話過幾年之後會由1.3%減到.2-.3%管理費係既話都唔太想做半自由含

最左邊宏利北美
中間匯豐北美
右邊恒生北美
十年期五年期宏利輸少少
一年期宏利贏少少
其實大家又唔係大分別
滙豐同恒生係同一間,基本上一模一樣
中銀5-10年應該最高回報
太多間真係攪唔掂
所以都係搵網上包膠算
正常揀啱北美應該大家唔會差好遠
揀錯地區先會死
減管理費,聽下算啦
其實睇3/5年頭10位,再比較下10年就知

呢度有5年,可以參考吓
https://mfp.mpfa.org.hk/tch/mpp_download_topten.jsp?topTen=1&returnType=cr
依家BCT 入歐洲 玩唔玩得過

利申7:3 美股:世界
積金易講
但你知大貓智優逸(前自選美國)比大貓北美表現又好10個%嫁呵.......我記得係去到188%
但只係佢改左結構, 變到全追蹤指數, 所以成績又要由零計過

10年表現差10% 你接受到, 但差20%又點睇呢?
舊款主動式基金就應該減到0.3%左右, 新果2隻, 即係美國同esg低碳, 隨時一蚊不減
討論吓啫,唔使起晒鋼嘅

幾時改?有無數據參考吓
中銀係咪中銀國際英國保誠?
反而係好過匯豐?
有邊句唔係討論緊?
去投資基金公會, 睇佢每月月中份報告,睇得舒服好多
好過滙豐智選,滙豐智優逸無5/10年嘅資料,比較唔到

自己上強積金基金平台睇吓:
https://mfp.mpfa.org.hk/mobile/tch/mpp_selection.jsp
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞