MPF強積金掃盲/ 表現討論 (6)

367 回覆
23 Like 3 Dislike
其實MPF 等退休先有得攞
睇長遠黎睇係咪買環球好過北美
暫時all in 緊北美
其實如果有只係已發展國家基金就最好
踢走新興同支那好重要

轉會 係咪“伏伏伏伏伏”?
你有追過post就唔會問轉去宏利好唔好
佢同永明係管理費貴方面都係首屈一指
散工行業計劃唔當個人賬戶, 冇show 出黎好正常
咁仆街了
個人戶口係永明果度
係咪轉去永明預設投資先,再轉返去原有BCT比較好
累計蝕左4000,約13%
總知千祈千祈唔撚好掂宏利, 永明呢類人量吸血鬼agent 公司, 永遠銷售都係唔提收費, 唔提收費對回報嘅影響
唔知點解特別多人想轉過去
真係咁有錢想送比agent
呢個post造福人群
感謝樓主
係,賬戶號碼要自己問返
仲有積金局係查唔到現職同行業賬戶
壞消息:上星期五落左搭填表去宏利
睇完呢個PO
星期一已經去返現有受托人(BCT)改撚左個簽名,完全唔同格式
同埋我無提供身份證比宏利
係咪理論上仲保到份強積金?

自己個人賬戶係Sunlife,即走定係點樣
全港得連登呢度係不停講收費高怟嘅重要性
你面對嘅係一眾基金佬嘅營銷, 一眾人壽佬為左佢份佣嘅hard sales
你人事部有機會會代你搞身份證呢部份
你最好假期後打去BCT, 睇下可唔可以叫佢stop左佢
個講法要點講?

另外假如BCT話未收到有人要求轉移,我又要做咩去阻止?
你直接打去宏利話取消轉移咪得
如果公司得永明同宏利揀,咁你會點做?
呢2間收費係點貴法
yes,睇完post,3月頭由永x轉咗去大猫,執咗萬幾
1.散工行業計劃 咁係咪都可以轉?

2.
僱主營辦計劃只限單一僱主,及其附屬公司或聯營公司的員工參加。
個人帳戶並不可於僱主營辦計劃下開立。
註冊強積金計劃及成分基金均可在網站查閱。

????
大貓mpf出名垃圾
竟然有錢執到
大貓到揀咗咩funds?
1. 係
2. 即係公司自己砌 MPF plan 唔係 join 出面的集成信託計劃,全香港得新鴻基地產仲有。基本上唔知咩黎的就即係唔使理。
你講緊病貓邊方面垃圾
講清楚啲好
我地係睇數據嘅。 歡迎討論

都係Manulife 最好
我印象中大貓表現係人升佢升少少,人跌佢跌到仆街,收費都唔係平嗰堆
早幾年轉工嗰陣先睇過下
所以一直喺我心目中大貓表現係差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞