MPF強積金掃盲/ 表現討論 (6)

367 回覆
23 Like 3 Dislike
出面post都無見過樓主咁爆
憨鳩鳩對號入座,自己無料做教師爺,從來港股都係短炒,3-5成,你班友就指住人笑,短炒就係每個月變,講咗時機你聽就夠,唔使餵埋你食呀
MPF強積金掃盲/ 表現討論 (5)
https://lih.kg/BkOhafX
#512 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

上個post已經回過你
事後打J 係人都識,有條叫施傅嘅柒頭仲可以excel 倉打J
你2月先短炒完, 而家又短炒過
貼倉比大家見識下你呢2個幾月操作,等大家拍下手觀摩學習一下你點贏
港股時機我就只係見到你老母下葬既時機
想昆鳩人買港股既
廢話少講 貼你自己張紀錄出來就得
你唔貼港股倉無乜說服力
貼出來 比我地服下嘛
美股已經升唔起
而家入港股先輕鬆賺

利申:上幾頁貼過圖唔使追住問
點解我追你故搵唔到
好似係上一個post#902
你話而家入,咁實有入貨嘅記錄啦
po出來畀大家開下眼界啦

又要我搵返張圖出黎,不過你實話唔UPDATE/假圖又盛
一早係升之前入左啦
而家擺明港股升緊,美股唔升唔跌仲唔轉咩
唔好同錢鬥氣啦
成日睇住個市的人當然可以短炒港股,正如上面講港股只可短炒不可長揸
但係大部分的人無咁既心力/能力睇住個市
當一個遊戲只可以買長倉或者渣cash,
仲要係30年以上嘅遊戲, 要長期咁嬴落去難度都幾高下

我好想搞個玩10年嘅股神大賽, 睇下最終成績係連登股神贏, 定係鳩買環球股票 / 美國股票贏,定買核心累積基金會跑嬴呢個遊戲

本唔使多,每人去開個svc 月供1千, 每月月底結算一次。
有manulife/hsbc/bct

想整合最好係咪都係大貓現職bct
做緊BCT都唔用
唔好去Manulife

有無幫襯緊匯豐其他野?
One戶口/credit card
Btw, manulife係比人水左去轉嘅,只不過冇買康健護理
可以半自由行果時再轉走
過咗一年可以走得
試試應該幾好玩
MPF咁鬼貴 唔玩

啱啱先醒起上個月尾嗰陣清倉左日股再轉成80%港股
啱啱得閒再轉成100%港股等過幾日佢update再貼圖
想問shk145 宏利MPF恒指ESG基金 係咪會好d 好似管理費低d

Shk126 有咩好?
我都唔係好熟,我主要睇升幅買
不過隻shk145有AIA係度我老閪都唔揀
轉左預設投資策略,,同時交表去新受托人。

以你個案,似乎BCT較佳

按:轉移受托人要接近30日處理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞