MPF強積金掃盲/ 表現討論 (6)

367 回覆
23 Like 3 Dislike
做緊野係無方法合法提取利益
唯有等夠65歲
因為要填好多次,填錯就彈
同埋要改返哂d 簽名
利申同老豆拎過
咁做整合其實一樣會彈簽名咋喎
冇wor
樓主點解你咁好人,招式同心法都教晒大家,仲要好有條理,respect
講漏左,佢間公司得佢一個僱員

你試完話我地知
每個月大貓都電郵一份投資觀望比客
睇睇下就覺得有d唔妥
係咪受緊「某把刀」影響去落評級

屌你老母由2019年開始, 睇返hsbc評價香港股票個展望
由2019去到2024都係「比重偏高」
頂你個肺2019年6月恒指有26900點,
今日恒指得返16300點
究竟你班基金佬係用屎眼下評? 有咩理據去support 你連續5年都評呢個市場係值得「比重偏高」去投資
高你老母 信你份野個意見嘅客真係死得, 唔好意思, 係死咗

簽名唔一致係咪就100%轉唔到會?
舊既中文,新既英文咁樣
HSBC 仲連季報都唔比人睇
真係用開佢戶口先會理下個mpf戶口有幾多錢
點會呀
hsbc份季報同宏利一撚樣廢, 唔敢用圖表show表現, 得一堆數字....睇死人
不過都係睇平均成本法下個年化回報就可以
即係點樣睇?
https://www.hsbc.com.hk/zh-hk/mpf/
大貓有月報
每月基金表現摘要(PDF)
發假誓就犯法既
你老豆覺得差一年就拎到錢都值得冒呢個風險?
首先, 唔好再咁簡單咁睇打開個app個回報,根本佢比出黎個百分比係冇意思,只係話你聽由你開戶起計, 夾埋你d供款, 去到今日個表現

你應該改去睇季報平均成本法個回報, 佢係假設你按月定投固定一定金額,去計算你去到今日你個回報。 即係考慮左你嘅每月供款, 切合返強積金實際你每放錢個玩法, 但一定要睇長時間先有參考價值

加埋通常我會拎埋佢按年回報, 即係2021 , 2022, 2023 個回報去睇。 睇下隻基金對比相應etf嘅表現

不過好簡單咁講, 屌你港鐵都加3.08%一年, 你個平均成平法顯示個年化率低過呢個數嘅,值唔值得投資就自己諗下
好的,明白

自己:
收到BCT短訊話未能成功辦理轉入MPF(早幾年比個FD個FD水左做半自由行,50%港債,50%港股)
累積蝕左4950(大約13.1343%)
係咪轉左去預設投資先?
因為見HKIFa 個表,永明個預設投資
3個月增加6.76%,排14/23(BCT排9
1年增加13.43%,排23/23(BCT8)
3年8.79%,排15/23(BCT5)
(當然都係差過BCT)
佢咁有信心咪點醒佢
請問公司有Fidelity 同宏利揀
樓主覺得揀邊間好啲?
本身舊公司都用緊宏利
往年投資既基金都係亂揀 無買開股票
富達佢有新既強積金基金選擇 美洲股票基金 歐洲股票基金
你覺得穩唔穩陣
但佢地2個太新未夠6個月又未有基金表現睇

而宏利 我睇投資基金公會個強積金表現排名榜
好似得安聯強積金65歲後基金係升緊
宏利係咪揀RBT CAF 65F RBR RBP呢幾個選擇會好啲
睇完你個post 有少少頭緒但仲係好疑惑
首先, 你係用緊宏利買返黎嘅孤兒仔, 基本上唔會再有好基金, 基本上算把啦

富達份季報做得幾好, 不過表現同管理費真係貴, 留比你嘅選擇真係唔多,佢隻美國股票真係太新,都比唔到咩comment 你

個人戶口用宏利...你又係善長黎
你轉間平嘅, 再每月100蚊供養我, 都仲平過你用宏利收你嘅管理費呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞