Nikon 討論/貼圖區 (27) Nikon收購RED

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
依家個個換ZF, 收部ZFc 真係算抵, 不過aps-c鏡同專心出aps-c既富士比真係少好多.
支24.7 dx 又唔整舊樣.
要講都係nikon 支28-300改出黎
如果復古得黎加返光圈環就好
講到咁,搞到唔知買唔買好
其實我都想轉會/玩多部
諗緊CSNP邊間好
可唔可以問下點解你轉nikon而唔係另外兩間?

不過你講嘅咪就係唔推富士嘅原因
仲有對焦都係呢一代先好啲
朝早拎出街用無問題,係室內同夜晚差啲
3千唔到都可以玩下既
Voigtlander 23/35mm f1.2 真心正
其實我係新手 Zf只係我第二部買嘅相機
嗰陣根本對相機同其他牌子完全唔熟悉
所以下面講嘅係我轉會之前嘅諗法 可能有啲係錯嘅 係我深入了解後先知道嘅嘢
當初我用緊X-T30 唔係打算轉會而係升級
但Fuji啲機太貴 貴到差好少我就已經可以上FF
所以先有轉會嘅想法

而真正促成我轉會嘅就係Zf
對我嘅講 一部機靚唔靚真係一個好重要嘅factor
一部機唔靚已經令我冇乜意欲拎起佢去影相
另一個重要factor就係轉盤 因為我用慣咗fuji
所以比較鍾意復古樣同傳統啲嘅操作模式 有得俾我直接扭快門ISO光圈環呢啲

所以Canon真係唔洗諗 勁醜樣 其他嘢根本我睇都唔會睇 加上又貴 又唔覺佢啲機有咩咁特別勁

Sony我就覺得佢啲嘢全部好貴 同埋色水麻麻 要靠後制比較多
以前撳過啲menu又覺得好複雜
純粹贏對焦黑科技

P記對佢完全唔了解 諗都冇諗過
你講CSNP 但對我嚟講相機係CSNF

所以基本上係budget有限嘅情況下 Zf係同我一拍即合
復古靚樣 不俗嘅性能 光學大廠
睇啲news講到z mount好勁
咁就買咗

買完之後了解多啲呢方面嘅資訊之後更加冇後悔自己揀咗泥坑
Sony貴?
邊方面覺得
3大廠 一定唔係最貴
用fuji嗰陣覺得姐
而家上咗ff之後了解下就發現唔係 大家差唔多

不過主因都係一個 就係復古樣 轉盤 ff
市場上得一部 就係Zf
多謝巴打打咁大篇嘢嚟覆我
我諗我同巴打都幾唔同
對我嚟講相機嘅spec(重量/性能)係大過佢個樣,一部spec唔吸引嘅相機個樣幾靚都只係一部襯衫嘅裝飾品

就好似我依家係用緊xs10,我係比對過差唔多價位嘅幾部機先決定買佢
只係咁啱佢係富士,而佢亦都可以話係當時最唔富士嘅富士
同時間我亦都諗過zfc/xt30,雖然佢哋兩部個樣都一定靚過xs10,但係因為佢哋都欠缺咗一部分嘅功能所以我好快就排除咗佢哋

依家係想睇緊nikon會唔會出Z6iii
Spec都重要嘅
如果Zf唔係有返咁上下性能 我應該情願keep住X-T30先
zf加福仔鏡幾好玩
Leica M?
唔同lv 唔同budget
算啦呢啲咁嘅玩具仔都扭扭擰擰
你唔係諗住佢有錢會買奶飲
參考過 zf kit set既40mm F2
另外想添加多支鏡
定焦應該考慮35mm定85mm f1.8

我心儀想要35mm
但又怕同40mm差異不大
會影風景
你有40 f2就揀85啦
除非有啲咩特別 如果唔係我最初都唔會入手相近焦段嘅鏡
有40冇理由買35
早排屋企人過嚟日本搵我 帶咗佢哋去福岡
全程都係用40 /2se 成個試用體驗其實真係唔錯
基本上對焦啊所有嘢ZF自己全部做晒
我淨係望一望構圖冇乜特別咁咪可以撳掣囉
反而35我係用leica 11873好似都冇點拎出嚟
XH2S 性價比一流
突然諗到啲野想略微補充下

點解唔建議現在買Z6ii.
Z7ii可以買如果你影風景only

Zf嘅推出證明左幾樣野
1. Nikon肯比1萬幾蚊嘅ff機最新嘅對焦系統, 最新嘅expeed 7 cpu

2. 就算冇stacked cmos, BSI cmos + E7對焦都會有好大提升, 證明一二代機對焦問題好大程度取決於cpu性能唔夠快

點解成日提到E7?
Nikon無反一代用單E6, 二代用雙E6, 當你性能有雙倍. E7性能係E6十倍
所以你見Z8/Z9嘅AI對焦, 超高速連拍, 8K60都行得好順

所以無論係買zf都好,Z6iii都好, 性能都會有提升, 係值得升級, 如果係新入Nikon, 都好推薦

以前Nikon 無反機性能會輸Sony, 尤其對焦
而家Sony淨係贏輕便, 但輕都有代價, 摸落小膠
用左幾年Nikon無反, 見證住Nikon進步

Zf係一部完成度好高嘅相機, 尤其喺呢個價位,

以前啲人講Nikon可以講一大堆缺點出嚟

乜單卡, 冇鏡群, 對焦慢, 冇4k60, 再早啲就Nikon黃

而家啲人講Zf淨係可以話佢重, 唔太方便渣手

除此之外佢地都冇咩可以講

最大問題可能係Nikon現有嘅原廠鏡群外形上同zf唔算好夾, 呢個可能要等下新復古鏡.
見到呢幾年nikon啲更新同新機都feel到愈做愈好
所以都幾想轉過嚟

不過ZF重,ZFC都係重
其實就咁睇ZF唔算好重嘅,但係無grip
當你加個grip又重多X0至100g就機連電差唔多到800g
ZFC都重?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞