Nikon 討論/貼圖區 (27) Nikon收購RED

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
花錢去報復,你哋啲人越係抬舉Zf佢就越係要踩低呢部相機

外國有藝術家諷刺啲人追名牌,用10萬美金買個鱷魚皮Birkin Bag再一把火燒咗佢,全個過程用相機拍咗落嚟,等你哋啲凡夫俗子鍾意名牌呀嗱
好似係因為睇唔過眼d人吹到部Zf上天
所以先拍呢幾條片
最撚on9係有巴打搵返佢舊片屌過Zfc輕飄飄無手感
依家俾返手感你又串人重
Nikon唔俾機你試先咪轉投第二間品牌囉 屌你小器到買機返來挑骨頭 成個怨婦咁
下面comments 班Sony撚又聽到好撚high真係唔知做乜鳩
我睇講Zf嘅片都幾中肯 多數都係講外觀靚同埋啲功能
有人吹到Zf高iso任用 AF比得上Z9Z8咩
Zf本來就唔係賣手感係賣質感
重先正路
主因應該好似上面位師兄講,有d fans(Nikon z Facebook group) 吹zf好強mini-Z8,旗艦質素af,高iso 表現超強…..。
同Philip Fung嗰啲恩怨就複雜d,唔評論。
不過其實任何品牌都有佢自己fans,fans 主要都係自己group講,而家咁樣爭論唔會有輸贏。
話Zf拍得住Z8/9嗰啲根本係少數,喺youtube睇到嘅評測絕大部份都好中肯,根本冇必要因為咁而冒得罪Nikon嘅風險,不停出片/出post去踩Zf,之前Nikon收購Red又係喺度唱反調,但提出嘅理據又好薄弱,我就覺得係報復緊上次借機單嘢囉
主因點會係人哋吹zf勁
罪大部a93都有人吹上到天啦
又唔見佢睇唔過眼出黎拍下片串a93像素低

真係on9先信
條友其實不嬲都係先有立場
再做有利佢立場嘅評測

手持閃燈個條片已經同你講過一次
好啦,轉下話題
Nikon 35 1.2 專利分析
https://m.weibo.cn/status/NlBdjmY3x?jumpfrom=weibocom
抱歉,係大陸link 因為多數專利分析都係大陸多。
Nikon 35 1.2個專利一早就出咗,相信係等到下一個季度先會出,等個財報靚仔啲。
整體而言,此設計具備相當可用的畫質,全開光圈中心不如35GM銳利,但解析力相似,極邊角位置35GM反差稍好。考慮到尼康必須為F/1.2提供充分可用的畫質,以多出3公分的光路達成這樣的效果也屬可圈可點。
想問一問我本身有AF-S 50 f1.8G,我應該買FTZ 2好定買過支Z 50 1.8
講漏咗,早排買左ZF
Z50 1.8 表現絕對值得升級,不過如果你有其他F mount鏡頭而你budget 有限嘅話,Ftz都係個選擇。
個人來講,建議買z50 1.8。
你有幾多支G鏡先? 如果得一支50 1.8G就唔值得為左支平鏡買個千幾銀既adaptor
第一時間要插爆Leica grip位垃圾先 唔該
幾皮野部Leica 咁難渣手
唔明佢做咩要哂錢買部自己唔鍾意
某一集
膠攝踢爆sp 買subscribe
想入手 FF機 想問Z6 ii 配24-70定 24-120好🫠🫠🫠
佢部機好似係fj請佢去cp+個陣買
扣埋稅應該12-13k
咁平 買黎拍片激下nikon人都開心
佢本身又有用z8定9 有鏡玩

佢又嬲9 nikon hk 係日本買唔會益到香港
踩下zf又幫到fj x100vi做勢
成個youtube都講zf係好機 佢d襯家又係咁吹捧zf
佢踩一踩又show到自己幾咁真知灼見 救下自己嘅收視
呃下d傻仔 好似熱狗咁變做邪教
一箭幾鵰
仲有a7c2系列 又賣得差過產能不足嘅zf
順便幫佢d罪大fans出返口氣
睇佢底下d fans上晒腦咁 幾high
好似有人幫佢地打完飛機咁爽
一係等Z63 一係買Zf
z62唔推薦

買鏡係一門學問 冇標準答案
不如你問下自己
比多一倍多價錢換70-120焦距值唔值
你想要唔想要 用唔用到
雖然unsubscribe左sp唔再睇

不得不提Nikon HK當香港用家係水魚呢個事實

新機同鏡係亞洲最貴 保養又要得嗰一年
維修雖然係香港office接收
但會寄支鏡去大陸廠整 呢個都係事實
同埋用踩低部機嘅心態去出評測好無謂
以踩部機為前提要啲相炒有幾難
要雞蛋裏挑骨頭A1 Z9都可以炒晒啲相變垃圾機啦
罪大d機 香港都係賣得貴過其他地方
維修我岩岩轉黎 唔係咁熟
睇三台亂up講 叫過澄清?
不過罪大都好似搬維修返上去 好似係趨勢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞