Nikon 討論/貼圖區 (27) Nikon收購RED

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
真係極端,可以嬲咁耐都好好野
免稅港 得啖笑
Body 買行 鏡買水 除非差唔多價

我自己係咁嘅

用落冇分別

但見z8 個水價已經心郁
Nikon澄清咗冇將鏡頭寄上大陸整
發洩完放返出去囉
我上年先整完 佢地員工親口講要送去大陸整所以要等耐啲 我仲等左兩個幾月整完喺大陸寄返嚟
咁即係Nikon講大話…?
首先 我冇必要老屈佢地

其次 佢地因為成本關係送去大陸整係可以理解

比埋我整嘅收據同電郵比你地睇
封電郵就講到清清楚楚

我冇話唔信你,我只係想搞清楚件事
其實係所有鏡頭一律送上大陸整定係香港呢邊檢查過整唔到先會send上去?
香港呢邊檢查一次 然後同我初步報價
我接受初步報價之後
初步報價有一張單喺email入邊 係2800幾
再送上去大陸廠房進一步檢查
會收到進一步報價 姐係收據呢個4800幾
我接受4800個報價先會維修 維修完先寄返嚟香港
成個流程就係咁

而我去到Nikon showroom擺低支鏡維修嘅時候
佢地已經有當面同我聲明 香港呢邊嘅維修報價是初步報價 因為要送上去先可以做到完整嘅檢查 比到個確實價錢我 所以佢地一早知香港呢邊係整唔到

我都係覺得喺大陸整唔係咩問題
我想知你喺邊到見到佢地官方澄清喺香港整?

張初步報價單都比埋你
喺大陸整唔係問題

問題係點解要澄清「冇將鏡頭寄上去大陸整」

成件事就好古怪
澄清嗰部份喺邊度睇到?
啱啱睇左下Nikon FB 唔見有一個官方澄清

睇埋佢上邊條片 17:50

係Nikon HK打電話比膠攝叫佢地澄清?

姐係叫膠攝幫手講大話? 真係好好笑

簡直比個坑膠攝去踩
https://www.nikon.com.hk/zh/articles/press-release/

Nikon新聞稿都唔見一個「官方澄清」

但家豪就講明收到電話叫佢地班KOL去幫手講

姐係點? 因為唔係事實 唔可以官方講出嚟
但又唔想事實公開 所以偽造一個事實借他人之口宣揚出去? 真係好識玩

我唔幫sp 但都唔幫Nikon HK
可能香港仲有維修部,但剩係做啲簡單嘅工序,例如抹吓鏡、清吓CMOS之類?
以前仲係朗豪坊既時候清CMOS幾粒鐘有得拎依家要放低上個星期你話呢
我喺屋企自己清都得
話唔定內地廠同我用緊同一個牌子清潔棒
行貨已經貴,仲要咁嘅待遇真係…,Nikon hk 食屎啦
Nikon Hk而家仲係清緊第一代filter 嘅貨
https://www.facebook.com/share/p/oAT4np4f9rGxP4gt/?mibextid=WC7FNe
大佬,人哋日本出咗第二代咁耐,仲係水緊人買第一代。
差啲就買左
第一代同第二代分別就係第二代冇咁痴塵,所以如果冇咩錢第一代半價清貨抵玩既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞