Nikon 討論/貼圖區 (27) Nikon收購RED

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
其他地方唔知,我都係google見人地話Nikon plaza係可以有,而且係正式渠道加中文但我都要6月先親身試到
taobao都可以加

星際啲水貨應該係佢地自己加左中文
taobao信得過?見唔洗200有得加
想問各位影相會唔會用picture control既setting?定係多數auto再執?
見有成20個setting仲可以自己import
有選擇困難
Raw自己執
如果影RAW嘅話其實set邊個都冇所謂啦
不過我喺Lightroom執相通常都會揀standard做starting point
我淨係知道有

喺日本買過機 不過我冇中文都ok就冇加到

睇你最終成果想要咩風格

例如強光強對比情況下 想降低對比度 我就會用NL
陰天光線平穩我就用佢默認嗰個 對比度高小小
例如用PT 人面嘅顏色會略微紅潤

佢每一個picture profile嘅光影色彩對比都有差異
用邊個視乎你想點
強光強對比如果影raw嘅話
建議用包圍曝光,一係幾張唔同曝光影一次
Overexposure爆光位點拉都拉唔返色
但under太多ev又可能出偏色noise
影人像點包圍曝光

影風景我鐘意裝filter多過包圍曝光

如果係講風景相嘅前期拍攝 用FL比較好 可以攞到最闊嘅dynamic range
呢個問題我之前睇YouTube好似有人講過
唔同嘅picture profile佢連exposure metering都會有唔同
雖然理論上黎講如果你全manual咁影raw
事後入LR執相其實邊種profile都冇所謂
但係如果你有自動setting(光圈/快門優先or auto iso)
其實唔同嘅pirture profile係會影響到你最終嘅相片曝光
所以係建議用最flat嘅NL
(唔知真定假,冇試過)
Picture control唔影響張raw 後期喺lightroom改都得
人像咪照自己-ev黎影
再唔係睇吓快門有冇得再快啲,加大iso壓背景光
再唔係換支再大光圈
影raw反正之後都係入Lightroom執
我表達嘅係「前期」用FL
唔係「後期」改成FL
比我搵到了
https://search.nikon-image.com/faq/products/article?articleNo=000060296
6050YEN可以從淨係日英改做多語言 有寫埋Z系列

可以去買二手機了
其實...你明唔明我講緊咩

我意思係 喺你後製edit嘅時候
你一開始影左raw
入c1/lr選擇用NL
個histogram係會變

我講嘅環境光影對比大嘅時候
喺後製選擇用NL有幫助
我再補充下呢個用法嘅邏輯

影風景 喺前期用FL 然後曝光用M mode

ISO用64 光圈喺確保景深嘅情況下 最後調節快門

可以攞到比較理想嘅dynamic range 方便後期editing

至於後製嘅時候用唔用FL就係另一個問題
後製睇你想要嘅結果 再選擇點edit
前期嘅picture control雖然唔直接影響張raw

但係會影響你部相機顯示嘅histogram

進而影響你對張相曝光嘅判斷

最終會影響你影出嚟張raw記錄到幾多信息
非官方刷過嘅話 tounchwood壞咗唔知會唔會唔肯整

比較好奇你講嘅「加大ios壓背景光」

因為真係未聽過呢個技巧

於是Google下 可以搵到嘅都係用閃光燈壓背景

好奇你係點做到「加大ios壓背景光」
正常 富士直出係靚
Sor呢個係我搞錯左
唔緊要

我發覺我最早個comment解做前期或後期都得

其實我係想答佢後製套用唔同picture profile,可以做到咩效果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞