Nikon 討論/貼圖區 (27) Nikon收購RED

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
但真係好撚痴塵
佢半價完都仲係貴過Amazon JP第一代
可以話原價絕對係水魚價,半價只係近返少少日本價錢。
不過配件類一直都係日本平啲嘅,大家想買就當地或Amazon jp 買絕對會平好多,無謂蝕咗依啲錢。
2470 2.8會唔會出第二代
話哂都2019貨仔
呢個真係冇人知,不過如果要出第二代大三元,最有迫切性應該係70-200。Size 重量同隔離廠爭太遠
比較想知2875 2.8幾時先出第二代
明明淨係換個mount
輕多0.2kg?
Nikon似係唔在意體積重量

50 1.2之後可以有個85 1.2

跟住再整個Z8同Zf

信唔信35 1.2都係1KG

畫質嚟講 Nikon大三元冇輸Sony大三元二代

短期內好難有2代

雖然大家都鐘意輕便 但Nikon好似同輕便無緣
睇專利設計圖35 1.2應該唔會細枝得去邊,而且鏡身應該都係偏長,可能外形同50 1.2差唔多
85 1.2 其實同canon個支差唔多重量
But 50 1.2就真係最大同最重。
以nikon出鏡既速度應該冇多2-3年都唔會有新版
大三元修身最成功係14-24
你問得2470定24120好 即係兩支都afford到
咁梗係推你上24120啦 質素好啲啲 又長焦啲啲 又唔係真係重好多
陣間買咗支2470覺得唔夠tele就後悔架喇
不過認真 z6ii除非急用 又冇budget 唔係嘅話建議等z6iii/入zf
佢Z mount開到咁大就知佢光學質素行先
其實我好buy的,不過我條腰唔buy
有排都未有z6iii
Nikon邊會笨到出z6iii打自己zf市場?
唔係笨唔笨 係定位唔同
買zf嗰班人為樣啫 要性能高啲嘅依家淨係得z8揀 唔會自己打自己
而且依家zf貨源開始充足 要買嘅好多都已經買啦
Zf 同z6iii定位受眾唔同,z6iii 等今季度過左都差唔多要出。
50 1.2如果大家有研究或者睇開發人員訪問,設計方向係向焦內到焦外平滑過渡(3D hifi ),為咗呢個目標加入多塊鏡片去做修正,可惜實際效果一般。想知多d我差d再cap翻出嚟。
要出架啦

Z62性能太老啦
11000嘅價錢喺2024年已經唔算好值
3代機都未出 啲鏡出2代過幾年先
點解呢排咁多人話z6ii差
但我上年先入手 係比一代改善咗好多
除非諗直上z8 如果z6iii同之前傳嘅差唔多嘅話
咁其實唔係加強咗好多?
當你對上有z8/z9 同一塊sensor之下又有部zf
但係3部都用新一代嘅system 咁有比較之下好自然覺得z6ii差/唔夠好
要加埋coating架
上年買可以接受
今年有更好嘅選擇
Zf出左 嚟緊嘅機都會用Expeed 7

隔離牌子
上年A74賣2萬 而家平穩14000幾
A7C2就13000幾

Z62兩年前已經賣緊呢個價
想知
想知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞