Nikon 討論/貼圖區 (27) Nikon收購RED

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
真係唔知俾咩反應好咁都叫重
好好奇你用咩機同zfc比

相機+電池輕過445g ?
zfc都重 可以用返iphone先
有無用緊z9嘅巴打
想問下各位覺得可用嘅高iso係幾多

用緊sony a7r5
見z9無blackout,有頂mon同一體化機身好吸引咁,諗緊跳唔跳船去z9
Zfc都重 你不如唔好玩相機
淨body先390g
有無咁虧
都已經唔係虧唔虧嘅問題
Zfc呢啲嘅重量已經差不多係可換鏡無反相機嘅下限咁濟
XE4輕多少少都315g
如果咁都覺得重 咁就真係唔好買相機啦

一係去到GR嗰啲200幾g囉
A6400只係405左右
xt30就380
xs10係465但係有防震
同期仲有A7C全片幅但係510
我上面都講咗啦,我係用xs10嘅
我諗唔到點解要為15g放棄ibis
我用緊咪嘅xs10咪重過zfc囉
我之後如果會上FF嘅亦都expext部機會上到7字頭
我手頭上啲鏡亦都唔少,所以先會諗咁耐滅唔滅門

最後再用返nikon post嚟覆nikon post
利申就無爬開山
無阿寶哥你咁大隻嘛
我每次用完相機都要打石膏瞓下醫院先得
咁Zfc都仲重?
不如你講吓你覺得一部APSC有得換鏡mirrorless camera點先唔叫重?
XE4呢啲買唔到嘅機就唔講啦
無ibis嘅A6400呢個重量左右係我覺得好理想嘅數字

唔知我又可唔可以問下你手頭上有咩鏡呢
見你講到嫌重唔好用相機咁
咁我估你應該唔會淨係得kit zoom同埋定焦㗎啦
我覺得nikon支24120F4都幾吸引,唔知你有無用過?
如果你用Z50 Z30 比,Zfc 係重

不過算啦,你行錯地方啦
唔係話唔可以嫌重
係你嫌一部已經係屬於相對上比較輕 已經係可換鏡mirrorless camera入面下限嘅機重
咁咪想知你覺得一部相機應該幾重

我有用緊zf加24120 我就覺得好重嘅
我都冇話我大隻做乜你對飛入場啫又唔係話你只不過人哋鬼婆拿住咁800g重嘅機都未出聲
其實係我用字用得唔好,講返聲sorry先
認真zfc同重真係一點關係都無,只不過係同期都有啲再輕啲嘅機啫
nikon一向都硬淨同襟用,咁換個講法就係用料足同重
咁呢個係優點嚟嘅,都見唔少人話用nikon好耐都唔識壞

講返24120,我覺得tele去到120同有F4係好吸引
如果之後轉nikon我應該都會入手
大家討論下 唔洗sorry

24120真係一流嘅鏡
呢支鏡完全係team kill咗2470 f4個人覺得
基本上2470除咗平啲之外 24120完勝
畫質大家不相伯仲 有啲焦段24120仲好少少
多咗70-120呢一段
體積相差不大
尤其是去旅行 真係一流
其實我明你講咩既,只係你第一句講zfc重既講法只係會比人屌
你個回覆剩係講對比Zf 710g,Zfc 445g差個265g黎講zf唔算好重咪算
btw a6400都係403g, 大部分apsc都係差嚟多重量所以你先會比人屌
其實嗰個回覆我係想講我就係少數唔覺得zfc係輕/輕得濟無手感嗰啲人
我都係諗旅行好用
一支24120再加一兩支定焦好方便
cover到大部分想影嘅嘢同埋大光圈
之前去日本都係差唔多咁嘅package
不過我依家個10L袋可能要換
之前帶埋ipad mini/水/遮都好爆
暫時都係6400可用
突破12800應該仲要多10年時間,除非覺A7S系咁多800-1200像素
Z9依家好抵買
想問吓Z8想set fn1做主體追蹤,
但點解喺menu搵唔到呢個選項?
Z8係3D tracking
我覺得自己買錯咗Z8,應該買Z9。
我Z8長期插住個battery grip,仲大部過Z9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞