Nikon 討論/貼圖區 (27) Nikon收購RED

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
我用緊z50雙kit
拎過去旅行,兩支鏡咁換係麻煩d, 亦多左入塵風險
最後其中一個option係廣角交比電話,相機負責長焦
如果比我重新選,淨機身+18140好似都唔錯,係range少左d, 贏方便性,去旅行好重要
膠mount我又唔係咁care, 用到爛先算
zfc 除咗靚仔啲同拍片防震&追眼對焦仲有flip mon好似其他都一樣?
因為睇過見人話唔係幾好揸 而我自己又未必會拍片
所以諗住平少少買z50算

不過依家唔跟 z50 kit 鏡可能都會再諗諗
收到
thx 巴打
不過巴打你budget有限定點,要揀返z50咁比較舊的機,用落有d位係無咁爽

1.無防震->要預快門快d->拉高iso->apsc噪點多
入到黃昏時間就可以準備收返埋,除非你帶腳架
2.像素比較低,影完風景無得放到好大咁囉
支50250去到盡250間中會af唔到,唔知係咪我支個別問題,不過我係飛機影富士山就係因為咁炒左d相
budget 連鏡10k內
咁講啦 你買完之後上nikon.com.hk登記保用 登記到就okay 登記唔到就 所以理論上無人夠膽賣假貨

通常荷里活三x四x(行)算穩陣 但係有時星際啲舖可能都差不多價

如果肥花天搶d base啲價都okay 我會喺呢三間買
最好先去呢三間問下現金價先
明白 thx
zfc 6k1 18-140 4k2 補多300上zfc唔好咩
老實講 z50我真係極力唔推薦
我去問下價先 唔該巴打
利申有 zfc + 1650 + 18140 + 50250

諗住18140 天涯鏡,但 1650 真係太細太方便,出街旅行都用 1650 算

當時玩到條女出ig,條女本身唔關事,但就因為純粹曾經係鳩攝3子嘅學生,咁就俾SP拖埋落水
當時肯撐個𡃁女嘅人都係廖廖可數,你,我係其中兩個,有啲冚家剷仲死撐SP去搞個𡃁妹不得止,仲係咁幫SP洗地係度兜㖭由其件死大陸仔 reganlam 仲話SP幫件𡃁妹出名係益咗佢㖭又話個𡃁妹唔受得壓力就咪學人拍YouTube,仲話SP唔算對𡃁妹係網絡欺凌,仲係度偷換概念話如果條女係林鄭咁樣俾SP搞算唔算係網絡欺凌?佢仲要搵埋件快樂龍大師拉尾露古一齊屈條女

當俾我哋屌爆佢後,佢仲明目張膽話:我係無同理心㗎
左膠兄都係當時少數肯幫件𡃁妹嘅巴打之一,當時嗰件屈個𡃁妹扮受害者嘅死大陸仔 reganlam 仲屈鳩你係鳩攝打手,仲話我係鳩攝3子其中一件㖭
唔考慮Z5 ?
話晒FF
巴打我新手,同你一樣諗法所以上個禮拜入咗z50

特登上Nikon showroom 揸上手試過z50 ,自己覺得好揸好多。所以雖然舊同埋上下flip mon ,都照入咗z50。

不過應該好多巴多會另外買個手柄rig for zfc?
我都係z50同好, 有d人覺得佢好樣衰, 我又無乜野.

短期入過, 果陣純粹想玩下, 又唔係一定要有(已有ff單反), 所以放左
係唔鐘意佢舊usb頭充電, 其他都還好.

zfc主要係賣靚仔, 但真係唔好渣, 如果想渣舒服z50無問題喎.
同埋個flip out screen, 有d人鐘意上下反, 有d人鐘意側反, 都係個人喜好問題
想買ZFC 了,好平好靚
膠鏡片係指樹脂鏡?
其實點分邊啲鏡係用膠鏡片
Z5入水貨係咪都得
why not z30
連埋枝 24 200kit 鏡有d out budget
多謝巴打建議
z30真係冇睇過 見網上講依個價位都係zfc z50 或者sony a6400等等

做下功課先
因為好耐之前有用過canon 單反
都慣咗有vf 好似好d thx巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞