Nikon 討論/貼圖區 (27) Nikon收購RED

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
咁可以考慮ftz 轉接舊f中長焦
但重啲
對個支kit冇乜好感
你budget幾多呀?
咁我上網睇下資料先 thx
長遠黎講買枝ftz 2係咪可以玩多好多鏡?
我諗住10k 咋
本身見網上話佢雙kit鏡已經夠用好耐好似幾吸引

同埋貪部機好似高iso 嗰陣都影得幾靚
唔洗ftz 2平平地二手ftz 七舊水都好多好鏡玩
但重啲咁解
其實係咩機?
z50
超平窮撚玩法:
Z50 ~$5400
Ftz二手~$1200
50mm 1.4g人像定焦~$800
F mount 16mm-85mm ~$800
70-200 f2.8 g 小黑五 ~$3000
不過少重
買佢個kit set啦,初入門有兩枝鏡已經好夠玩
如果比我揀 z50+ 18-180 可能會好啲 可以一鏡走天涯
對支24-50冇乜好感
我本身有部單反但都因為太重好少拎出街玩

點解巴打同樓上巴打都麻麻地枝kit 鏡?
我本身睇youtube 同啲blogger 都話兩枝kit 鏡已經好夠用同抵買

我自己應該唔會拍vlog 所以本身諗住防震差d 應該都問題不大
膠mount
而且有用塑膠鏡片
支40mm f2其實好想買
但係又係膠mount同用塑膠鏡片
純粹係唔鍾意啲zoom range得咁少 光圈又細嘅鏡
本身如果你買雙kit 去旅行行山影景淨係帶2450又唔夠做 點都要帶埋支長焦 咁不如買天涯18140好過 唔洗換鏡可以一鏡走天涯
遇上焦距/光圈唔夠再補支wide/prime

影人既話我會揀大光圈定焦 更加唔會帶2450支餅

唯一諗到會帶2450嘅係平時出街行下hea下 咁我會寧願入24.7 有埋大光圈

比我揀會買zfc+18140 按需要再入12-28/24.7/40f2
呢個時代仲諗f 鏡...
如果有得揀都盡量入z鏡啦 除非有情意結/本身有單反
z鏡二手唔算貴
40f2好似無膠鏡片 得奸能先係膠鏡片啫
但係黑膠mount就真嘅 不過咁細咁輕都唔驚爆 二手唔洗2k算係咁
水貨平幾多?
佢寫5180一定唔係呢個價
你打電話去問下
z50雙kit支廣角係1650黎
sor 自膠
不過我睇完片都覺得一支鏡唔洗換好似好d
雖然佢計返落z50應該係 27-210?
見人講膠mount 成日換鏡可能冇咁襟用

巴打想問下nikon 鏡係買水都得?
我見佢官網講水貨都可以係香港整但要比多$450檢查費同冇頭一年免費保?

係既話應該行貨機+四x水鏡慳返d錢
係27-210 唔自拍應該夠做的
如果要再wide啲先考慮入12-28/直上14-30

我覺得睇下行水差幾遠 始終你買平鏡可能都係平得幾百 咁我寧願買行買個安心好過

相反 你買fx鏡可能平成幾千 咁就買水囉

不過ching真係入z50唔入zfc?加多幾百咋喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞