Nikon 討論/貼圖區 (27) Nikon收購RED

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
你用開幾多焦距影
再唔係試下推到3200iso先
我影炒左果啲 係開50mm
我係見人試機啲相係2000左右就有noise
所以就無推高到
巴打係咪上面果兩支都唔建議?
建議唔好因為驚noise就格硬用快門就
而家有noise可以ai denoise
但影濛咗就神仙難救
焦距50mm快門最少要有1/50秒啦
自膠左安全快門呢樣野 成日記住但唔記得用落去
我試下用ai denoise睇下幫到幾多先
好似未實測過/睇人review
其實就算有防手震都唔係百發百中㗎
如果係高像素相機更加容易濛
有時喺display睇以為係sharp,返到屋企放大先睇到係濛
我自己就習慣快門速度最少係安全快門兩倍
i see 但呢個要係大光圈鏡先有既好處?
放膽校高ISO
想雙修Nikon執部二手機玩,主力拎黎影風景 夜景 星
諗緊z6/ z6 ii/ z7/ z7ii
單追求解像力畫質z6已經好夠玩? 其他要素like連拍/af快唔快等唔重視
追舊資料
兩年前話前出
出極都未有
依兩星期話有prototype leak
一日未有官方宣佈
聽下就算
佢z6iii 未出
我都爭扎緊
不過一上Zf 貴成個doub
不過由apsc 去ff 係吸引嘅
仲要d鏡都貴好多
但部機真係好靚仔
Zfc 買多枝鏡加埋其他配件15000有找
Zf 加多枝鏡,閒閒地要30000

想問爸打們
Z有無啲性格比高平鏡推介
尤其副廠
Nikon嗰幾枝暗龍唔錯㗎,又平又輕又有大光圈
自動對焦咪龍仔, 普通人用2875夠用有突啦
龍仔2875係TAMRON 28-75mm F/2.8 Di III VXD G2 (~7000)?

講緊
Z 17-28mm f/2.8 (~10000)
Z 28-75mm f/2.8 (~7000)
Z 70-180mm f/2.8 (~10000)
依幾枝?
G2 呀無錯
多謝爸打們推介
不過想問可唔可以介紹下下面依類術語?

暗龍、龍仔、大三元、小三元....
如果仲有其他都想知
睇定啲,if遲啲龍出G2 怕你揼心口
影人影食物影景可以2875 G2
24果段要補的話14-30都唔錯
Tamron 15-30mmF2.8 Di VC USD G2 (~8500)
謝謝爸打
等我再睇下

之前上網睇資料都係睇咩model 好
嚟緊會睇多啲鏡
同好似腳架同保養等嘅資料

睇錯左
你呢支係單反鏡 好重
無大光圈需求既話 nikon 14-30 f4
呢支水貨現價 ~68xx
再睇下
謝謝爸打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞