Nikon 討論/貼圖區 (27) Nikon收購RED

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
諗緊唔等佢 6千幾入部二手z6 頂住先
還掂z6iii 一出個價都唔會平
如果casual影,z6都夠做,反正2手入咪2手出番,個價係z6iii出應該最多跌千幾,當係租機錢。
諗緊可能買部ZFC 玩住先
學爸打話齋
一出都唔方平
其實唔差,同Zfc, z30基本上差唔多
但2024 年冇usbc差咁啲
真係

唔知點解不停有人吹,Z8未出已經吹Z63

NikonRumours算好,上年有企出嚟講上年唔會有Z63,又真係冇。
D人本身諗住Z6 18年出Z62 20年出應該兩年出一部新機點知咁就4年
本來打算買ZFC, 而家轉買ZF
變焦會買支24-200, 新手想試多D焦段先

定焦諗緊40mm f/2, 定35mm f/1.8
打算細支D, 係餐廳入面影下對面果個, 連人帶野食咁
如果分別唔大應該都係40mm算, 光圈又差唔多, 但40mm餅鏡方便好多
如果喺香港餐廳影人+野食應該用28好啲,甚至要用到24

35都嫌太逼
2875 G2都係一個唔錯選擇
一機一鏡比較方便
咁可能用住支24-200試下D焦段, 定焦遲下先再決定
本來24-200就係想旅行一支搞掂, 2875 G2焦段重覆太多, 短期應該唔會考慮
光學質素嚟講35 1.8好好多,不過貴好多
Nikon 用家太貪心 zf 都出埋比大家
再嘈就出z9ii
想問zfc用家們
無防震影響係咪好大
我自己岩岩入手 新手第一部相機就買zfc
感覺好似好難影得到唔震既相
緊係大 仲要好多定焦都冇防震
如果唔係拍片或者手持影慢快門
理論上啱setting應該唔會難影到唔震
只係同樣情況下限制會多咗 比起有防震嘅機要用快少少快門
想講我極限影到唔震要1/20快門
再慢D真係好難
我驚太難玩會想直屌ZF
但佢個重量又真係幾重下
連埋kit都差唔多900g
你影咩要用1/20快門
冇機身防震可能要將就下落返腳架/搵位固定部機
室內既景果陣 低光既環境
今日去朋友屋企影下貓 咁我較左Amode
之後唔想太多noise我就限自己用1600以下iso影
見到佢自己較快門 我影到1/20就係我極限
有時佢auto 1/5呢D真係搞唔掂
用kit咪得
用左啦16-50果支
定係有咩方法可以練唔震
你需要嘅係大光圈啲嘅定焦鏡
用1/20快門唔止你隻手震 隻貓郁少少都會影出嚟矇
換z50,慢快門同個手柄都有好大關係
巴打會推薦原廠28mm f2.8果支 定viltrox 20mm f2.8?
新手筆直有限 想練好啲先投資換機
咁我會考慮加手柄多啲 z50樣差左啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞