Nikon 討論/貼圖區 (27) Nikon收購RED

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
退稅 + 用 coupon + 碌 credit card 嘅大鋪頭未必平過喺香港買水貨。建議先上 kakaku.com + rakuten 格吓價。

我嘅印象係,唔係每一部機、每一枝鏡頭都平過喺香港買水貨。例如 Sigma 14mm F1.4 DG DN | ART E-mount 呢枝鏡頭,bic camera 賣 186,000 yen [220,000 yen ÷ 1.1 × 0.93 (7% off)] vs 經 buyandship 代購係 164,400 yen (而家 HK$0 代購手續費 promotion),即係大約 HK$8,500 未計 HK$1xx 運費。

跌30000就差唔多
佢總數有無30000咁多
佢而家有六萬幾個sub
有好多廣東話嘅攝影channel做得好過佢,反而得一、兩萬
睇你肯唔肯$buybuy
講真,佢最無特色,喺主力講器材就最多sub
香港人好現實

其他台 Muse, 伍Sir, Ah Lai ,膠攝都有四五萬既

推推
Alex Fung 器材(Sony/Canon/哈蘇)+實戰&打雀(靚相)
Philip Fung (Nikon,拍片)
攝陛(富士)
情Sir (人像,拍片)
攝影情報室(News, 器材評論)
值得大家支持
攝陸我麻麻
睇親佢啲review片都係搵個model出嚟影影影就完咗
但完全冇重點冇乜comment 唔會講吓試用感覺
每次就係睇佢用支鏡影女 完。
X2 好廣告

最好睇係情sir
PBHK(女)
膠攝踢爆左買SUB喇 留言都有網友講幾錢
7:00開始
https://www.youtube.com/watch?v=qpSqwgXEf40
新手想問
成日見人講富士 sony
就算朋友都推我買富士 sony

但上網睇完 好似nikon zf都唔錯
想了解吓
其實入門影相適唔適合

我預算2萬5左右
想旅行影風景影街 有機會影人
落肥花試玩下
唔洗聽人講 自己開心最緊要
每部都可以滿足你要求 落埸揀部覺得靚仔既
幾好相機都要願意帶出去先有用
傳28-400下星期公佈
邊個朋友咁好推你買富士
用富士嘅應該都唔會推人買富士
35mm f/1.2呢???
可能富士gfx呢
There are still no announcement dates for the Nikon Z6III camera and NIKKOR Z 35mm f/1.2 S lens. I already mentioned that Nikon is trying to push the sales/revenue of the new products to the next financial year which will start on April 1st (no joke).
篇文寫this will not be an S-line lens, and the aperture range could be a half-stop faster or slower on both ends
ff下最大個光圈唔會有f/2.8掛
如果體積唔係過分誇張真係可以入一支做嘢用
帶多支廣角就夠
支24-70 f/2.8可以放埋一邊先
阿黎講攝影
Muse
Alex Fung
情Sir
伍Sir
膠攝
SP
應該唔關更新事,本身都係咁差
只係以為更新完會好左,點知一撚樣
咁又唔係嘅
睇本身想要咩囉
我自己啱啱棄富士轉會嚟Nikon上FF
如果係想輕便APSC 正常價錢唔係食炒
我首選都會係富士
樣靚仔 直出多嘢玩又可直接食用 機鏡質感好 有dials有光圈環撚下
APSC嚟講原廠鏡多 質素又唔錯
啱晒啲人唔想搞咁多嘢 普通snapshot post上social media
只不過而家啲價錢太on9 性價比低
2萬5可以Zf+24120玩下先
其實呢支會唔會係騰龍支APSC 18-300改出嚟
換鏡片縮法蘭距
幾年前fd新手買相機我都推富士
而家唔抵買
XT3二手價同2020年全新價差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞