Nikon 討論/貼圖區 (27) Nikon收購RED

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
想問一問巴打
Wise advanced 512GB MK II嗰啲850 MB/s
夠唔夠持續寫8k 60p nraw (最高畫質)?
外國啲論壇話夠做

喺度跪求巴打指教先,始終成幾叉野

另外想問一問,最抵買而又拍到8k 60p nraw (最高畫質)同8k prores raw嘅連登卡係邊張
唔係做野一律 zf 啦唔洗諗
z8 淨返大像素放大相 Print
其實淨係計畫質4千萬像素Stacked CMOS ZF真係冇得比但部機size/外表/防手震/高ISO都係令我2選1會揀ZF
想問一問
而家有一機三鏡 Pentax k1
重得滯focus又慢頂唔順想換無反
諗緊應該而家換Z6ii 定Z7ii 定等Z6iii
見Z6ii 而家一萬鬆啲就有勁抵屌
budget夠等z63
可以等z63出左先決定買3定買2
收到唔該晒
Z5想上zf係咪不智
唔會不智 支持你上zf
外形同性能都會有提升
zf水13000樓下算抵買
其實萬3幾抵玩

因為見到香港有賣512GB 持續寫2400MB
但賣千幾蚊
係賣大包定點?

究竟同樣4.0 最高速度一樣
但持續寫入係唔一樣
係咪同一張嚟?

同埋如果要買1TB 而又想持續1300MB左右
邊張最抵玩?
個觀景台好似有黴菌
想問下有無Ching試過點處理
新手準備買ZFC, 主要係想取代iphone去旅行影下風景同人, 但想問下中至長焦距多數用途係咩?
想用18-140做第一支鏡, 但唔知50-140焦段對新手黎講有冇需要
定應該玩熟16-50先, 有需要先買埋50-250?
Zfc用枝kit鏡咪算
我建議你Z5好過
有諗過FF Zf, 但驚太重唔願拎出機
有冇巴打用緊Laowa 10mm 2.8 FF ?
個AF 有冇問題?係咪對唔到無限遠?
Z5 675 g
Zfc 445g
Zf 710 g
Z5唔算重
重點係佢好平 FF機
水貨六千中就搞掂
Zf個外觀同手感會令你係咁拎出街玩
本身諗住買行貨, 因為第一部相機唔識檢查水貨, 見到連登都有人講見你唔識有機會舊機當水貨賣
全新開盒前咪望下封條有冇開
新機有陣香噴噴嘅味
同埋你即場影完過落電腦/電話 有冇check快門幾多㗎嘛
你拎你部iphone, 由1.1倍到8.75倍放大都影下,就知你用唔用得著
18-140夠做,旅行景點範圍,多數都可以行埋去。
50-250多數行山同演唱會,無得走近先需要。

利申:我去旅行都係帶16-50同85 1.8s,但長期插住技16-50好少換
巴打你係aspc? 85*1.5好似好長焦,你用黎影人定咩
過兩日去showroom拎zf z5同zfc上手睇下差幾遠先
長焦影風景先正
不過一般旅行影相你16-50好夠
想收k1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞