Nikon 討論/貼圖區 (27) Nikon收購RED

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
28-75mm f/2.8二代出左啦
其他都快啦
你要追畫質就z7
龍仔= Tamron
暗龍= Nikon 搵tamron 做既鏡 兩支鏡structure 基本上一樣係啲coating 有機會唔同同埋software唔同
大三元= 14-28 2.8 24-70 2.8 70-200 2.8
間廠cover 最常用焦距高階三支大光圈鏡
小三元= 14-30 4 24-70 4 70-180 4(?)
細啲光圈但quality ok 既三支
好清楚
多謝爸打解釋

想請教Z8暗光情況自動對焦有冇啲咩setting係可以改進?
發覺佢一到暗光環境自動對焦就接近打柴,對焦抽蓄
(講緊唔係全暗,可能係黃昏後但天未黑/有路燈情況)
有冇啲咩setting/技巧可以改善呢個問題?
用緊24-70z
伍sir 話有新機,我估應該係z63 z73

吹得咁行
弱智一問,Zf ISO 2000影夜景喺六十樓隔住塊寫玻璃有啲noise是咪正常

試過ISO 12800夜晚喺啲光少少嘅地方影人,叫做接受到,對比fuji 6400已經好多noise
24-200個range天涯鏡幾好,用緊,係輸光圈
不過tamron 35-150 f/2-2.8屌打,不過真係又貴又大枝
睇你影幾黑同放到幾大
試過勁黑嘅地方影 用低iso都有noise
唔記得幾多 應該係64-400呢個range

都試過喺有燈嘅地方影 iso開到2000左右
光位冇noise 但暗位有noise

我係用4K mon 放大去到100%去睇
喺iPad iPhone唔放大睇完全唔覺
咁本身環境唔光,Zf仲影到好sharp應該已經超班
7系有D850個塊cmos,暫時仲係Nikon全線最靚畫質最高dr個塊,影得星ching d鏡都唔會差,7系一定爽過6系,大日頭又有原生64iso壓多6系一級
不過注意第一代機得單slot快卡無sd,建議要買都係執部2代,如果真係筆直好緊先考慮1代
佢係邊度講呀

提一提大家 e store優惠唔值得買

4800半年前喺肥花已經買到機連16-50mm鏡
請問初接觸人像攝影,買50mm or 85mm 焦段會比較好?
我會偏好85mm,因為背景冇咁雜亂,容易啲構圖,散景又靚啲
135mm 就更加難用,通常影大頭? 一係要企係好遠距離先得?
影自己條女就35-50
影人地條女就 70-200
35-50壓縮冇咁勁 可以唔怕影到太肥
70打上就易影到條女肥 條女就打柒你

但識就角度一律70-200
壓縮感強 易突出主題同背景重點
少少元素已經可以影到靚人像
如櫻花 呢排香港開個咩魚木花

135mm以上影留白構圖又易過廣角
如果影半身或者全身85mm會比較適合
不過135mm嗰種壓縮感同散景係85mm無可比擬
其實都係行遠兩三步
仲未到200mm要嗌嘅地步
聽完爸打講再睇下
暗龍 Z 28-75mm f/2.8 (~7000) 係幾抵玩
不過係龍仔G1

咁巴打點睇26 F2.8?
雖然我覺得佢個design同價錢都好離地
Nikon嗰幾枝暗龍應該冇咁快更新
睇你自己對原廠有冇情意結,冇嘅話可以直接買龍仔G2
不了 畫質麻麻
暗龍 17-28 2.8仲好
Facebook
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞